Swiss Re: Предстоят масови фалити на зомби компании


Swiss Re: Предстоят масови фалити на зомби компании
Снимка: Swiss Re AG

2507

Очакванията, че стотици зомби компании ще се провалят през идните няколко години, завличайки икономиката след себе си, са сред основните притеснения на застрахователите относно намаляването на риска, което ги кара да начисляват по-високи премии – тенденция, която ще продължи с нарастването на фалитите, посочват от презастрахователния гигант Swiss Re AG.

Зомби компаниите - термин за фирми, страдащи от липса на входящи парични потоци, с които да покриват задълженията си, са „бомба с часовников механизъм”, като ефектът от екслозията ще бъде почувстван на фона на политиките на правителства и централни банки за изтегляне на мерките и стимулите, които помагаха на същите тези компании да останат живи по време на пандемията, казва Джером Хегели, главен икономист на Swiss Re, предава Reuters.

Прогнозата идва на фона на рекордните цени на акциите и очакванията за икономически растеж от 6.5% в САЩ през тази година.

Според Хегели, този оптимизъм е илюзорен, тъй като се крепи на временни мерки за фискална и монетарна подкрепа.

По думите му, делът на компаниите, които могат да бъдат наречени зомби, е скочил по време на пандемията, докато в същото време централните банки са наливали пари на пазарите, а правителствата са осигурявали облекчения.

Междувременно, банкрутиралите компании в САЩ са намалели с 5% през 2020 година, посочват от Swiss Re в доклад. Преди пандемията, около 20% от публичните фирми в САЩ и Великобритания са били зомбита, докато в Австралия и Канада те са достигали 30%, сочат данни на Банката за международни разплащания.

За сравнение, зимби фирмите са оформяли около 15% от публичните компании в 14 напреднали икономики към края на 2017 година и 4% преди световната финансова криза от 2008 година.

Застрахователите са предпазливи в прогнозите си накъде ще тръгне икономиката след година и повече, казва Хегели.

Те се въздържат от поемане на риск, като са по-предпазливи по отношение на разпределението на активите на инвестиционния портфейл и дори вземат предпазни мерки при застраховането на операциите и риска по веригата на доставки.

„Те не се заблуждават от краткосрочната картина. Ако погледнете пазара днес, всичко изглежда чудесно. Обаче е илюзорно да се смята, че обстановката ще остане такава”, тъй като поддържащите мерки ще бъдат изтеглени през идните месеци. А това ще увеличи отдавна закъснелите фалити на фирми.

„Притеснен съм, че ще видим внезапен скок на фалитите, тъй като нивото им понастоящем е доста ниско”, казва той. Застрахователите ще продължат да вдигат цените за да се уверят, че адекватно са оценили риска в бъдеще, добавя той.

Цените в световното застраховане започнаха да се покачват през 2017 година. През първото тримесечие на тази година е отчетено повишение от 18%, сочат данните на Marsh & McLennan Companies Inc.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички