The Economist: България с един златен медал в европейския "икономически петобой"


The Economist: България с един златен медал в европейския "икономически петобой"
Снимка: iStock

1583

България получава един златен медал в анализ на икономическото издание The Economist, който отразява представянето на европейските страните в пет отделни дисциплини в своеобразен "икономически петобой".

На европейските страни предстоят няколко тревожни години, пише изданието, очертавайки икономическите проблеми пред региона: забавяне на растежа, бавно отстъпление на инфлацията, продължаващо влошаване на бизнес доверието, предава БТА.

Отделните държави обаче показват различни резултати по отношение на петте основни икономически предизвикателства, пред които са изправени всички европейски икономики, отбелязва изданието.

The Economist представя оценките си в своеобразен "икономически петобой", в който награждава със златен, сребърен или бронзов медал страните според представянето им във всяка от петте дисциплини: търсене, дълг, демография, декарбонизация, "разкачване" от авторитарните икономики.

Шампион в общата класация е Ирландия, която е отличена с четири златни и един сребърен медал.

Източник: The Economist

България получава един златен медал, два сребърни и два бронзови медала. Златното отличие за страната ни е в категорията "дълг", където The Economist ни поставя на първо място сред европейските страни - с най-ниски разходи за обслужване на дълга или 3.8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП).

По-високите лихви ще засегнат страните по-силно, ако те вече имат високо ниво на публично или частно задлъжняване, отбелязва изданието. За да се направи справедливо сравнение на относителната разточителност, разходите за обслужване на задълженията (като дял от БВП) по общия обем дълг на фирмите, домакинствата и правителствата са изчислени така, сякаш лихвите, които в момента се начисляват по нови кредити или облигации, се отнасят към целия размер на дълга, уточняват авторите на The Economist.

ОЩЕ: Икономиката на България забавя растежа, нараства с най-бавния темп от 2 години насам

Причината, поради която това сравнение е справедливо, е, че с настъпването на падежа на по-стари задължения, те ще трябва да бъдат прехвърлени към новите лихвени ставки. Данъчни убежища като Ирландия, Кипър или Люксембург имат високи нива на корпоративен дълг, без това да засяга особено местната икономика. В Унгария, скандинавските страни и Нидерландия обаче обслужването на частния дълг вероятно ще окаже натиск върху потреблението, строителството и инвестициите. В Нидерландия намаляване на пенсионните активи на домакинствата през последните години ще задълбочи проблема. В Италия и Гърция основно правителствата са тези, на които скоро ще се наложи да заделят повече средства за обслужване на дълга, отбелязва The Economist.

ОЩЕ: Държавата емитира нов дълг до края на годината, вероятно на международните пазари

Източник: The Economist

В категорията "търсене" изданието поставя на първо място Финландия, при показателя "демография" първенец е Ирландия, по "декарбонизация" начело е Кипър, а делът на общата търговия с икономики, управлявани от автократични режими, е най-нисък в Люксембург.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Къде се нарежда България в класацията на най-богатите страни?

Неизбежното забавяне на българската икономика

Кристалина Георгиева посочи възможно ли е България да влезе в еврозоната през 2025 година

България в топ 5 по най-голям спад на индустриалното производство в ЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички