България в топ 5 по най-голям спад на индустриалното производство в ЕС


България в топ 5 по най-голям спад на индустриалното производство в ЕС
Снимка: iStock

2561

България остава сред страните с най-голям спад в индустриалното производство в Европейския съюз и през месец август, става ясно от данните на европейската статистическа служба Евростат.

Промишленото производство в България се свива през месец август с 9.7% на годишна база, което нарежда страната на четвърто място по най-голям годишен спад сред всички останали членки на ЕС. На месечна база у нас се отчита ръст в индустриалното производство от 1.3%.

Трите страни с по-висок годишен спад в промишленото производство от България са Ирландия (-27.3%), Словения и (-12.3%) Естония (-11.9%), а челната петица се допълва от Литва (-6.7%).

България записва осми пореден месец на спад в производството през тази година, което отчасти се дължи на високата база от миналата 2022 година, когато страната ни бе сред лидерите по ръст. Спадът в цените на енергията и забавянето на икономическата активност в едни от най-големите търговски партньори имат отношение към пониженията в промишленото производство.

Като цяло това е тенденция за целия ЕС, като едва 5 страни записват годишен ръст в промишленото производство през август.

Поради това индустриалното производство в ЕС и еврозоната запива рязък спад съответно 4.4% и 5.1% на годишна база през разглеждания месец. На месечна база се отчита ръст от по 0.6% в ЕС и еврозоната.

ОЩЕ: България остава лидер по ръст на промишленото производство в Европа

Страните с годишен ръст в промишленото производство през август включват Словакия (+4.7%), Дания (+3.5%), Малта (+3%), Швеция (+2.1%) и Финландия (+1.1%).

През август производството на дълготрайни потребителски стоки и енергия в ЕС намалява съответно със 7.3% и 6.7% на годишна база. Производството на междинни стоки и капиталови стоки заспива свиване от съответно 5.5% и 5.2%.

Конкретно за еврозоната се регистрира спад през август на годишна база при производството на дълготрайни потребителски стоки (-7.2%), капиталови стоки (-7%), енергия (-6.3%), междинни стоки (-5.2%) и недълготрайни потребителски стоки (-1.4%).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Българското производство продължава да се свива

20% спад в производствените цени през август 

Производствените цени в ЕС продължават да намаляват, България втора по най-голям спад

Седми пореден месец на спад в българското производство

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички