Българското производство продължава да се свива


Българското производство продължава да се свива
Снимка: iStock

1621

Българското индустриално производство продължава да се свива, като записва осми пореден месец на годишен спад. Индексът на промишленото производство намалява през август с 9.7% на годишна база, като продължава тенденцията през 2023 да няма нито един месец на годишен ръст, става ясно от календарно изгладените данни на Националния статистически институт.

Данните не са изненадващи, тъй като през миналата 2022 година родното индустриално производство бе лидер по ръст в Европейския съюз, което означава, че спадовете през тази година идват след доста висока база, постигната през предходната 2022 година. Понижението в производството се случва на фона на забавянето на икономиката, както у нас, така и сред основните икономически партньори на страната ни.

На месечна база промишленото производство записва ръст от 1.3% през август спрямо преходния месец, според предварителните и сезонно изгладени данни на НСИ.

Годишни изменения

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 40.7%, в добивната промишленост - с 12.1%, и при преработващата промишленост - с 1.9%.

В преработващата промишленост съществен спад спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 29.7%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 24.8%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 20.5%.

ОЩЕ: Седми пореден месец на спад в българското производство

Ръст е регистриран при: производството на метални изделия, без машини и oборудване - с 24.3%, производството на превозни средства, без автомобили - с 21.2%.

Месечни изменения

Увеличение спрямо предходния месец е отчетено в добивната промишленост - с 5.5%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.6%, и в преработващата промишленост - с 1.5%.

ОЩЕ: Индустриалното производство с първи спад от близо 2 години

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 48.0%, производството на химични продукти - с 15.4%, производството на превозни средства, без автомобили - с 11.0%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 10.0%.

Намаление е регистрирано при: производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 6.8%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 4.7%, производството на мебели - с 4.2%.

 ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Българската индустрия трета по спад на производството в ЕС

Българската индустрия свива производството за шести пореден месец

България остава лидер по ръст на промишленото производство в Европа

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички