Българската индустрия свива производството за шести пореден месец


Българската индустрия свива производството за шести пореден месец
Снимка: iStock

3098

Българската индустрия отчита спад в производството за шести пореден месец. Календарно изгладеният индекс на промишленото производство у нас намалява с 9.2% на годишна база през месец юни, сочат данните на Националния статистически институт. Така през първото полугодие на настоящата 2023 година, индустриалното производство не успя да отчете нито един месец на годишен ръст. Това до известна степен е логично, както поради високата база от миналата година, така и заради понижаването на икономическата активност навън.

Припомняме, че през миналата година България бе сред лидерите в Европейския съюз по ръст в промишленото производство, като през настоящата нещата се обърнаха и България се нареди сред страните с най-висок спад в произовдството, отчасти поради високата база от 2022 година.

На месечна база индексът на промишленото производство нараства с 0.7% през юни, записвайки втори пореден месечен ръст, след повишение от 1.5% през предходния май, сочат предварителните сезонно изгладени данни на НСИ.

Годишни изменения

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 27.4%, в добивната промишленост - с 10.8%, и при преработващата промишленост - с 6.2%.

Съществен спад в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 36.3%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 28.7%, производството на мебели - с 19.5%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 19.0%.

Цените на производител в промишлеността намаляват с близо 11% на годишна база през юни

Ръст е регистриран при: производството на метални изделия, без машини и oборудване - с 14.6%, производството на електрически съоръжения - с 8.9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8.3%.

Месечни изменения

Увеличение спрямо предходния месец е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.6%, в добивната промишленост - с 4.2%, и в преработващата промишленост - с 0.4%.

По-значително нарастване в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на електрически съоръжения - със 7.6%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 6.3%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4.9%.

Промишленото производство намалява с 11% на годишна база през май

Намаление е регистрирано при: производството на превозни средства, без автомобили - с 6.3%, производството на хранителни продукти - с 6.2%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 5.2%.

Българската индустрия трета по спад на производството в ЕС

България остава лидер по ръст на промишленото производство в Европа

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички