Промишленото производство намалява с 11% на годишна база през май


Промишленото производство намалява с 11% на годишна база през май
Снимка: iStock

1468

Индексът на промишленото производство намалява с 11% на годишна база през месец май, сочат календарно изгладените данни на Националния статистически институт. Това е пети пореден месец на спад в производството на родната индустрия, след като през миналата година бяха отчетени внушителни ръстове, поставяйки България в челото в ЕС по скок в промишленото производство. Сега обаче, страната ни отново е сред първенците, но този път по спад на производството след високата база, достигната през миналата година.

На месечна база индексът на промишленото производство нараства с 1.6% в сравнение с април 2023 година, според предварителните сезонно изгладени данни на НСИ.

Годишни изменения

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 26.1%, в добивната промишленост - с 24.0%, и при преработващата промишленост - с 8.3%.

Българската индустрия трета по спад на производството в ЕС

Съществен спад в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 36.7%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 28.7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 28.4%, производството на мебели - с 25.7%, производството на химични продукти - с 25.0%.

Индустриалното производство с първи спад от близо 2 години

Ръст е регистриран при: производството на превозни средства, без автомобили и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с по 22.2%, производството на метални изделия, без машини и oборудване - с 16.3%.

Месечни изменения

През май 2023 г. увеличение спрямо предходния месец е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8.8%, в преработващата промишленост - с 0.7%, а понижение в добивната промишленост - с 4.7%.

По-значително нарастване в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - с 9.4%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 8.8%, производството на основни метали - с 4.7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.1%.

Спад е регистриран при: производството на химични продукти - с 11.9%, и производството на мебели - с 11.5%.

Отчетоха годишен спад на промишленото производство за четвърти пореден месец

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички