Топ 10: Кои са едни от най-срамните оставки в европейската политика?


Топ 10: Кои са едни от най-срамните оставки в европейската политика?
Снимка: iStock

3277

Не всеки ден чифт слънчеви очила довеждат до оставката ви. Но това се случи с Бьорнар Мокснес, лидер на норвежка лява партия, който беше заснет от камера да краде чифт луксозни слънчеви очила от летището в Осло.

„Много хора ме питаха как мога да направя нещо толкова глупаво. Питах се много пъти през последните седмици. Нямам адекватно обяснение“, написа Мокснес във Facebook.

В чест на падането на Мокснес, Politico представя едни от най-неудобните оставки в европейската политика. От сексуални скандали през злоупотреба с държавни средства до дребни кражби. Представяме ви 10 от най-срамните примери.

Трактор-порно

Британският депутат от Консервативната партия Нийл Париш подаде оставка, след като беше хванат да гледа порно в залата на Камарата на общините през 2022 г. Париш твърди, че това е било „момент на лудост“, като по думите му е попаднал на съдържанието за възрастни случайно, докато е търсил трактори в Google, а по-късно признава, че наистина е гледал порно (не е ясно дали в порното са участвали трактори).

В интервюто Париш признава, че съпругата му винаги го е намирала за „свръхсексуален“. Освен това той споделя, че тя му казвала: „Ще донеса ножицата, ако не слушаш. Клъц-клъц“, ако той стане „прекалено възбуден“. Класически случай на TMI (too much information – твърде много информация).

Кубински пури и частен самолет

Когато през 2010 г. Хаити беше засегната от земетресение, френският министър на развитието Ален Жоанде беше готов да помогне. За да стигне до международна конференция за помощ, проведена в Мартиника, Жоанде нае частен самолет за 116 500 евро. Той подаде оставка, след като скандалът излезе на първите страници на вестниците.

Жоанде не е единственият министър, за когото е установено, че е харчил парите на данъкоплатците по времето на бившия френски президент Никола Саркози. Министър Кристиан Блан беше критикуван, че е купил кубински пури за 12 000 евро с публични средства. Блан не можа да си спомни кой ги е изпушил. „Пуша по 2 на ден... това е максимумът“, заяви той. Кой е изконсумирал останалите пури на стойност хиляди евро – попитали го. „Не знам“, отговорил той.

Данъчно лицемерие

Бившият френски министър на бюджета Жером Каюзак беше изявен защитник на данъчните убежища в чужбина. Никога няма да предположите в какво по-късно е бил признат за виновен. Данъчна измама! Незаконните данъчни дейности на Каюзак бяха оповестени за първи път през 2012 г. в разследване на новинарския сайт Mediapart, обявил, че той не е декларирал пари, държани в швейцарска банкова сметка в продължение на близо 20 години. „Досиетата Панама“ потвърдиха, че Каюзак е притежавал и дружество на Сейшелските острови. Той беше осъден на 2 г. затвор за пране на пари и данъчни измами.

От този случай произтече и нещо положително – създаването на етичен орган – Висш орган за прозрачност на обществения живот (Haute Autorité de la Transparence pour la Vie Publique).

Градът на светлините – и графични сексуални послания

Състезанието за кмет на Париж през 2020 г. беше изпълнено с вътрешни разпри и партийно съперничество. А след това Бенжамен Гриво, кандидатът на „Република, напред“ и един от най-големите поддръжници на Еманюел Макрон, беше атакуван с обвинения, че е изпращал графични видеоклипове на неидентифицирана жена. Скрийншоти на открито сексуални съобщения, приписвани на Гриво – женен с три деца – се разпространиха като вирус, което приндуи кандидата да се оттегли. „Не искам повече да излагам себе си и семейството си на каквато и да било атака, това отива твърде далеч“, заяви Гриво в изявление, може би неразумно използвайки думата „излагам“.

От (фалшива) рускиня с любов

Австрийският зам.-канцлер Хайнц-Кристиан Щрахе смятал, че отива на приятна почивка в Ибиса, където се запознал с жена, представяща се за богата руска гражданка, която заявила, че иска да инвестира в Австрия. Жената предложила да купи 50-процентов дял от австрийския вестник Kronen Zeitung и да промени новинарската му линия, за да прокарва програмата на крайнодясната „Партия на свободата“ на Щрахе. В замяна той заявил, че може да ѝ възложи обществени поръчки. За съжаление на Щрахе, тя изобщо не била богата рускиня. По-късно той се опита да оправдае действията си, като заяви, че е било „пиянска вечер“ и той е бил в „интимно ваканционно настроение“!

Последвалият скандал – наречен „Ибисагейт“ – свали правителството на Себастиан Курц. За да сме справедливи към Щрахе, нека първи хвърлят камък онези, които не са се опитвали да разменят обществени поръчки за партийни дарения от жена, за която са вярвали, че е богата племенница на руски олигарх.

25 голи мъже и купища наркотици

Унгарският евродепутат Йожеф Сайер бележи едно от най-лудите напускания на постове напоследък. Високопоставен член на партията „Фидес“, известна с консервативните си възгледи и анти-ЛГБТК позицията си, през 2020 г. Сайер беше хванат да присъства на парти, на което се забранява достъп до сградата в Брюксел, в която е бил. Според съобщения в белгийските медии, полицията е открила 25 голи мъже на събирането. Освен това минувач е заявил, че е видял мъж да бяга, спускайки се по водосточната тръба, което е накарало полицията да задържи Сайер и да открие наркотици в раницата му, заявиха прокурорите. Виктор Орбан нарече постъпката „неприемлива и неоправдана“, а Сайер напусна партията и поста си в Брюксел. По някаква неразбираема причина в Брюксел няма статуя на Сайер.

Красотата иска жертви

5 години преди Мокснес и слънчевите очила на Hugo Boss, регионалният ръководител на Мадрид Кристина Сифуентес попадна в заглавията на вестниците, когато се разпространиха стари кадри, на които се вижда как тя краде крем против бръчки. Инцидентът е бил „неволна грешка“, обясни Сифуентес, която е освободена, след като е платила крема за 40 евро. Но тъй като скандалът с кражбата от магазина избухна на фона на разкритие на новинарски сайт, обвинил я в лъжа за дипломата ѝ, тя се оттегли от поста.

За един сандвич  

В поредния скандал с кражба от магазин словенски депутат загуби работата си, след като открадна сандвич от магазин в Любляна. Според съобщенията Дарий Крайчич разказал на колегите си, че се подразнил, когато служителите на супермаркета го игнорирали, и решил да проведе така наречения „социален експеримент“, за да провери сигурността на магазина. Въпреки че кражбата останала незабелязана, натискът от страна на колегите му довел до неговата оставка – и до изплащане на стойността на сандвича.

Масов ритник от ЕС

От всички смущаващи оставки в класацията, тази е с най-много замесени хора. През 1999 г. цялата ЕК, ръководена от Жак Сантер, подаде оставка, след като в унищожителен доклад беше установено, че ЕК е виновна за „корупция, злоупотреба с власт и измама“. Докладът от 140 стр., изготвен от независими експерти, разглежда обвинения в широко разпространени измами, непотизъм и корупция.

Един от комисарите в центъра на скандала, бившият френски министър-председател Едит Кресон, беше остро критикувана, че е наемала приятели и роднини, включително местния си зъболекар, на добре платени длъжности. Зъболекарят Рене Бертело не успя да се справи с възложената му ролята на съветник и за 18-те месеца работа за ЕС изготви само един документ от 24 стр.

Премиерът, шпионските служби, съпругата и любовницата

През 2013 г. министър-председателят на Чехия Петр Нечас подаде оставка, след като началникът на кабинета му Яна Нагьова беше обвинена в корупция и злоупотреба с власт. Сред престъпленията Нагьова е и подкуп на бивши депутати, но това, което влезе в заглавията на вестниците, беше незаконното използване на тайните служби. Оказва се, че Нагьова, която тогава е имала афера с Нечас, е използвала военното разузнаване, за да шпионира съпругата на министър-председателя. Излишно е да споменаваме, че тази оставка е последвана и от развод. Но не след дълго Нечас и Нагьова се радват на щастлив край, като скоро след това се женят.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Заведенията у нас искат оставката на министъра на туризма

Президентът на Световната банка изненадващо напуска поста

След само 44 дни: Британският премиер Лиз Тръс подаде оставка

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички