Тревога заради петролен разлив в Черно море


Тревога заради петролен разлив в Черно море
Снимка: Getty Images/Guliver

5512

Руски учени алармираха заради огромно петролно петно в Черно море, като Световният фонд за дивата природа заяви, че най -малко 100 тона петрол са изтекли при град Новоросийск.

Изтичането станало на морски терминал близо до пристанищния град през уикенда, докато плаващият под гръцки флаг Minerva Symphony зареждал петрол.

В понеделник консорциумът Каспийски тръбопровод (CPC), който контролира терминала, заяви, че разливът е задържан, като се изчислява, че петролът се е разпространил на площ от 200 квадратни метра и е обхванал около 12 кубически метра петрол.

Рано в неделя „ситуацията се нормализира“ и не представлява заплаха нито за местното население, нито за дивата природа, съобщиха от консорциума.

CPC е собственост на редица акционери, включително руската „Роснефт“, американския петролен гигант Chevron и италианската Eni.

Но WWF и руските учени заявиха в сряда, че петролното петно е много по-голямо от първоначално съобщеното и може да има отрицателно въздействие върху околната среда.

Природозащитната група заяви, че е започнала свое собствено наблюдение и позовавайки се на собствени данни, установи, че петното е обхванало площ от 94 квадратни километра до неделя.

От WWF изчисляват, че "най-малко 100 тона петрол и най-вероятно дори повече" са изтекли в Черно море.

"Въпреки бързото включване на спасителните екипи, петролът се разпространи в огромна зона", се казва в изявление на WWF във Фейсбук, като се добавя, че морската дива природа може да бъде засегната.

Алексей Книжников, ръководител в WWF Русия, заяви, че петното се носи на север, след като вече е стигнало до Абрау-Дюрсо, известен със своите плажове и винарска промишленост, а по-късно може да стигне и до природния резерват Утриш, предаде БГНЕС.

В разговор с АФП Книжников каза, че е твърде рано да се каже как петното може да повлияе на околната среда.

"Можем да кажем, че няма обективна информация за мащаба на разлива от страна на регулаторните органи", добави той. Експлозия разтърси най-голямата петролна рафинерия в Румъния

От Института за космически изследвания на Руската академия на науките заявиха, че също наблюдават замърсяването и позовавайки се на данни от сателитни снимки, съобщиха, че петролът се е разпространил на площ от близо 80 квадратни километра.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички