Тревожно: Близо половината ученици в България няма да се реализират в това, за което са учили


Тревожно: Близо половината ученици в България няма да се реализират в това, за което са учили
Снимка: iStock

6135

В последното си изследване „Образование и заетост: Индекс на съответствието между професионалното образование и профила на икономиката – 2023“ ИПИ представя данни за това дали образованието съответства на икономическата ситуация в България.

Анализът и разработеният индекс съпоставят професионалното обучение по сектори и разпределението на работната сила в различните икономически дейности. Измерването както на национално, така и на регионално ниво показва къде подготовката на кадри среща търсенето и възможностите за реализация.

Индексът на съответствие на професионалното образование с профила на икономиката за страната през 2023 г. е 53,6 т. (от възможни 100 точки), което означава, че почти половината ученици няма да работят това, за което са учили.

Основната роля и предимство на професионалното образование е да осигурява пряка връзка между учащите и пазара на труда.

Индексът на съответствието измерва връзката между професионалното образование и профила на икономиката, а близо половината ученици няма да работят това, за което са учили.

Спрямо миналогодишното издание на индекса се наблюдава спад от 1,2 точки. Причината за това е основно свиването на приема в специалности, свързани с преработващата промишленост, за сметка на разширен прием в специалности, насочени към професии в областта на информационните и комуникационните технологии. Въпреки че това прави несъответствието още по-дълбоко, тази трансформация не е непременно и изцяло негативна.

ИПИ подчертава още, че продължава обучението в специалности, които не се търсят на пазара на труда.

Данните показват голямата тежест на специалности и професии, които нямат търсене, но запълват места – от една страна, във вече остарели и ненужно широки специалности (селскостопански дисциплини), а от друга, в такива със сравнително ниски разходи за обучение (хотелиерство и ресторантьорство).

Регионите се представят различно, като в София съответствието е най-високо.

„Данните на областно ниво дават още по-ясна представа за съответствието на професионалното образование и профила на икономиката“, сочи анализът.

С най-висок резултат е столицата – 67,3 т., а с най-нисък – област Ловеч – 36,4 т. Столицата запазва първото място от предходното издание на индекса. Последното място на Ловеч е заради това, че е областта с най-висок дял на обучаващите се в специалности, насочени към сектора на хотелиерството и ресторантьорството (почти двойно повече от средния дял в страната) при сравнително нисък дял на наетите в тази икономическа дейност в областта.

Как може да се промени тенденцията?

Нужно е гъвкаво образование, дуално обучение и професионално ориентиране.

Негативните ефекти от несъответствията между това, което се учи, и профила на икономиката могат да се намалят чрез по-общо образование в училище за сметка на специфично обучение по специалности за пълния курс на образование.

Така например силно специализираните предмети още от началните курсове на професионалното образование биха могли да се заместят в някаква степен от езикови и технологични обучения и от придобиване на меки умения, които увеличават шансовете за заетост.

Важен аспект в професионалното образование и дуалното обучение. Това ще повиши заетостта и привлекателността на професионалното образование заради по-силните практически умения и възможността за оставане на работа на мястото на обучението.

Ще се повиши и съответствието между предлаганите специалности и профила на икономиката на местно ниво.

Подходът трябва да бъде допълнен от възможност за трансфер между професии и от задължително професионално ориентиране на учениците.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Каква е действителността за работещите млади хора у нас?

В кои държави по света висшето образование е безплатно?

България четвърта в ЕС по дял на младите хора, които нито работят, нито учат

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички