Търговците на едро вече не са длъжни да докладват за пране на пари


Търговците на едро вече не са длъжни да докладват за пране на пари
Снимка: Pixabay

1945

На първо четене мнозинството в Народното събрание изключи търговците на едро като задължени лица по смисъла на Закона за мерките срещу изпирането на пари, предаде БНР. 

Такива задължения отпадат и за органите по приватизация, за лицата, които организират възлагането на обществени поръчки, както и за министрите и кметовете на общини при сключване на концесионни договори. 

Без дебати депутатите разшириха категориите субекти, за които отпада задължението да проверяват клиентите да разкриват информация за съмнителни сделки и клиенти, както и да съхраняват и предоставят информация и документи. 

С приетите на първо четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари вече в неговия обхват остават само професионалните футболни клубове, като отпадат задълженията за професионалните спортни клубове. 

Тези задължения няма да важат и за презастрахователите и за пазарните оператори, получили лиценз по Закона за пазарите и финансовите инструменти, както и за органите на НАП и митниците, като за тях вече съществуват предвидени в други закони механизми задължения за превенция на изпирането на пари. 

В становище Българската стопанска камара и Антикорупционната комисия се разминават в оценките си за предвидените промени в закона. 

Докато БСК приветства предложеното отпадане на търговците на едро като задължени лица по смисъла на закона, КПКОНПИ не е съгласна да отпадат търговците, като посочва, че именно при тях съществува възможност при наличие на сериозни парични обороти да бъде осъществено изпиране на пари.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички