Търсят злато под пустинята, щом Египет разхлаби регулациите


Търсят злато под пустинята, щом Египет разхлаби регулациите
Снимка: Pixabay

8802

Площи намиращи се в най-източната част на пустинята Сахара скоро ще бъдат разработени от минни компании, които ще търсят залежи на злато. Това стана възможно след като правителството на Египет облекчи изискванията към чуждестранните инвеститори за сключване на концесии за добив на ценни минерали.

Въпреки, че Египет е четвърта в света по размер на златните резерви и има богата история в добива на ценния метал още от времената на славните фараони, към днешна дата в страната официално оперира едва една мина за злато.

Сега обаче страната иска да се възползва от високите цени на златото, опитвайки се да създаде цяла индустрия за добив. Промените в закона, включително намалението в дела от печалбата, който частните минни компании трябва да превеждат към правителството, направиха страната апетитна хапка за големите играчи в сектора, пише Reuters.

Така една година след като бяха обявени търговете за избор на концесионер на различни блокове в пустинята, страната вече има пет подписани договора за проучване.

Правителството се опитва да привлече инвестиции от поне 1 млрд. долара годишно в минния сектор – цел, която според източници от индустрията е постижима.

„Успехът ще се измерва от това, колко мини ще бъдат разкрити и колко ще продължат напред към производство“, коментира Патрик Барнс, ръководител метали и минно дело в консултантската компания Wood Mackenzie, която съветва египетското правителство за реформата в законодателството.

"Ранните индикатори показват, че този търг бе доста по-успешен спрямо предходния“, добавя той. При първия си опит под новата регулация през ноември миналата година, Египет предложи 82 блока за проучвания на 11 компании – от такива без особено голяма история, до индустриални гиганти като Barrick Gold. Блоковете се намират в геоложката формация Арабско-нубийският щит до бреговете на Червено море. Вярва се, че именно там се намират едни от най-богатите залежи на минерали в света.

Базираната във Великобритания Altus Strategies заяви, че се стреми да изгради свой технически екип и да извърши операции за дистанционно наблюдение и картографиране на 1500 квадратни километра земя преди да започне проучването.

Компанията очаква да инвестира няколко милиона долара в краткосрочен план, но сумата може да скочи до 100-200 млн. долара, ако бъдат намерени златни залежи. Говорител на базираната в Канада B2Gold, която също спечели договор за концесия в Египет, коментира, че проучванията ще започнат скоро.

Минните компании приветстват промените в египетските закони, които преди изискваха от инвеститорите създаване на съвместно предприятие с правителството. Освен това приходите, които са дължими на правителството в резултат на добива бяха ограничени до ниво от 20%.

Въпреки това, запазване на изискването блоковете за проучване да бъдат предоставяни чрез търг намалява шансовете за бум в добива на злато, смята Сами Ел Раги, председател на базираната в Австралия компания Nordana Pty Ltd.

"Нито една успешна страна в минната дейност не прилага този процес. Всички те имат прозрачни закони, които определят изискванията за квалифицираност, задължения и права на инвеститорите. Там работят на принципа, който първи е дошъл, той първи получава обслужване", казва Ел Раги, основател на първата и засега единствена мина за злато в Египет.

Цената на златото

За един минен проект са необходими средно 10-15 години за да извърви пътя от откриване на ценни минерали до стартиране на производство. Впреки, че цената на златото се понижи след рекордите, които удари през 2020 г., икономисти очакват, че поскъпването ще се завърне през идните години.

"Ако достигнем момент, в който има няколко находища, Египет може да се превърне в един от най-големите производители на злато в Африка... Разполага с отличен потенциал", казва Стивън Полтън, изпълнителен директор на Altus Strategies.

Активистите призоваващи за опазване на околната среда обаче твърдят, че добивът на злато не може да бъде оправдан по никакъв начин. Той генерира вредни емисии, може да навреди на водните ресурси и за разлика от медта и минералите използвани за производството на батерии, не се прилага масово в технологии, които да провокират преход към въглеродно неутрална икономика.

Правителството обяви, че е отворено към добив и на други минерали, но златото остава фокус засега. "Златото абсолютно е най-доброто нещо, с което да стартират, тъй като има количества, за които се знае", казва Барнс от Wood Mackenzie.

"Египет има безграничен потенциал за добив на мед, злато и други стоки. Най-голямото притеснения за индустрията е липсата на достатъчно доставки на мед. Места като Египет, които се считат за непроучени, но с висок потенциал, ще привлекат вниманието, ако успеят да запазят инвестиционните условия", добавя той.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички