Възрaждат златните мини на Гърция


Възрaждат златните мини на Гърция
Снимка: Eldorado Gold Corp

9699

Гръцкият парламент одобри преработен договор с канадската Eldorado Gold Corp., разчиствайки пътя за голяма инвестиция в минното дело, която е спряна от години заради лицензирането и опазването на околната среда.

Канадската минна компания от години е в конфликт с Гърция заради екологични проблеми около нейните проекти Скурис, Олимпия и Стратони в Халкидики, Северна Гърция, известни като мини "Касандра". В тях има залежи от злато, сребро, олово, цинк и мед, като само в Олимпия могат да се произвеждат 650 000 тона концентрат годишно.

Проблемите около мини "Касандра" продължават почти 20 години, като в тях активно са намесени няколко гръцки правителства и различни частни инвеститори. Находищата са отваряни, затваряни, препродавани, плащани са обезщетения, а казусът с тях стига дори до Съда на ЕС.

Предишното правителство на СИРИЗА на Алексис Ципрас отмени разрешителните и забави лицензирането на минните операции на Eldorado, което накара компанията да спре част от инвестиционния си план и да поиска няколкостотин милиона евро компенсация за пропуснати приходи. Стигна се дори до арбитраж, но двете страни не успяха да уредят разногласията си, припомня Reuters.

Жизненоважна инвестиция

Настоящото правителство на Кириакос Мицотакис възобнови преговорите с компанията, след като дойде власт през 2019 г. То гледа проекта като жизненоважна инвестиция за държавата, която все още се бори с последиците от десетилетие на финансовата криза.

Миналия месец Гърция подписа преработено споразумение с Eldorado, включително по-голям инвестиционен план от 3,1 млрд. долара за мините, създаване на допълнителни работни места и 10% по-високи концесионни такси.

Новото споразумение дава модернизирана правна и финансова рамка за бъдещото развитие, изграждане и експлоатация на проекта "Касандра". То осигурява по-добра защита на инвеститорите, по-добри приходи за гръцката хазна и възможности за развитие на местната общност. "Нуждаем се от чуждестранни инвестиции ... и със сигурност това не може да бъде постигнато, ако изпратим тези, които вече сме привлекли", каза министърът на околната среда Костас Скрекас пред гръцките депутати преди гласуването на измененото споразумение.

Правителството на Мицотакис обеща да отблокира чуждестранните инвестиции, за да вдигне икономиката, която се сви с 1/4 по време на финансова криза и да помогне за възстановяването след коронавирусната пандемия.

Хиляди работни места и развитие на района

Новата сделка сделка ще позволи на канадската компания да завърши строителните работи и да започне производството в Скурис, да разшири производството в Олимпия и да увеличи инвестициите в проучване в Стратони. Трите мини ще останат отворени и ще бъдат модернизирани, като ще бъдат наети почти двойно повече работници – 3070 спрямо 1650 в момента, обяви енергийният министър Костас Скрекас. Работните места ще достигнат 5000, добавяйки и свързаните с мините продукти и услуги. 70 млн. евро ще бъдат вложени в програма за социално развитие на местните общности.

В рамките на 1-2 години Eldorado ще представи ново предложение за изграждане на завод за преработка на злато и ще направи допълнителна оценка на възможностите за инвестиции в Скурис.

"Признаваме всеотдайните усилия на правителството да превърне Гърция в привлекателна дестинация за глобални инвестиции и приветстваме взаимните ползи, които ще донесат", се казва в съвместно изявление на посолствата на САЩ и Канада в Атина.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички