Украйна създава зона за свободна търговия с Турция през 2022 г.


Украйна създава зона за свободна търговия с Турция през 2022 г.
Снимка: iStock

3128

Украинските власти възнамеряват да създадат зона за свободна търговия с Турция през следващата година. Това съобщи украинският президент Владимир Зеленски на конференцията "Дипломация 30. Стратегия за силна държава". Украйна измисли план за блокирането на "Северен поток 2"

"Планираме да официализираме зона за свободна търговия с Турция още през 2022 г. по време на посещение на турския президент Тайип Ердоган", каза той.

Президентите на двете страни се споразумяха да ускорят работата по споразумение за зона за свободна търговия през септември по време на среща в САЩ в рамките на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН. По-късно украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба заяви, че Украйна и Турция се надяват да подпишат споразумението за свободна търговия, което се договаря от много години, през февруари 2022 г.

След като споразумението за свободна търговия влезе в сила, той заяви, че "то ще засили значително вече силните търговски връзки между двете черноморски държави и ще улесни установяването на нови бизнес връзки". Българи масово купуват евтините имоти в Одрин

През 2012 г. задачата за създаване на споразумение за свободна търговия с Турция беше публично поставена от тогавашния министър на икономическото развитие Петро Порошенко след преговори с Анкара от страна на президента Виктор Янукович. Порошенко преследваше също целта за сключване на споразумение, когато стана президент.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички