Вадим шофьорска книжка много по-бързо


Вадим шофьорска книжка много по-бързо
Снимка: БГНЕС

16269

Шофьорската книжка вече ще може да се издава само за три дни. Новата услуга беше одобрена от депутатите и стана част от Закона за българските лични документи. Наред със съществуващите до момента услуги за издаване на шофьорска книжка - обикновена и бърза, се въвежда и ускорена, която ще се изпълнява до 3 дни от приемане на заявлението. Променят срока за лични карти и паспорти

Ускорената процедура ще се прилага при подмяна на свидетелството за управление на МПС поради изтичане на срока на валидност, при вече изтекъл срок на валидност, при промяна в данните на водача - смяна на фамилия и транслитерация, както и при издаване на дубликат.

Законът за българските лични документи урежда издаването на дипломатически и служебни паспорти, като на такива имат право служители на държавните институции.

Право на служебен паспорт имат председателят на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) и директорът на Служба "Военно разузнаване" (СВР), както и ръководителите на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) предвид спецификата на дейността им.

Освен тях, с промените право на служебни паспорти ще имат само членовете на ръководствата на лицензираните спортни федерации, вписани в регистъра по Закона за физическото възпитание и спорта, ръководствата на представителните организации на работниците и служителите, както и на представителните организации на работодателите на национално равнище.

С промените ще се минимизира възможността от злоупотреби, тъй като настоящата нормативна уредба дава практическа възможност всеки дееспособен български гражданин да получи служебен паспорт, ако регистрира юридическо лице с нестопанска цел, което представлява сдружение, федерация или браншова организация, и бъде избран в нейното ръководство.

Докога са валидни личните ви документи, можете да проверите ТУК.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички