Удължават валидността на шофьорските книжки


Удължават валидността на шофьорските книжки
Снимка: БГНЕС

17442

От 6 до 10 месеца се удължава валидността на шофьорските книжки у нас. Продължаването на срока им се налага заради извънредната обстановка в пандемията от COVID-19.

Изтичащите между 1-ви септември 2020 г. и 30 юни 2021 г. свидетелства ще важат още 10 месеца, след като изтече валидността им. Така ако шофьорската ви книжка изтича на 30 юни 2021 г., тя ще бъде валидна до 30 април 2022 г., посочи инспектор Дамян Владинов от отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция" към МВР.

В случай, че валидността на книжката вече е била удължавана миналата година, тя се продължава с още 6 месеца или до 1-ви юли 2021 г. – която от двете дати е по-късната.

"Също така се удължава срокът на валидност и на свидетелствата, които са изтекли за предишния период по регламента "Омнибус 1", каза Владинов.

Първоначално се предвиждаше шофьорските книжки да не се удължават, тъй като законът не ни задължава да ги подновяваме, щом изтече на валидността им, както е при личните карти. Изискванията за изваждането им са по-специфични, особено за професионалните шофьори. Освен това изтичащите шофьорски книжки не били чак толкова много на брой.

Българите в чужбина също ще могат по-лесно да си сменят личните документи, като вече не е задължително да имат електронен подпис. Процесът е почти изцяло онлайн и е нужно само едно посещение в посолството/консулската служба. Единствените условия са документът все още да е валиден и желаещите да са дали биометричните си данни.

Това обаче не се отнася за шофьорските книжки, където електронният подпис остава задължителен, туй като го изисква Законът за движение по пътищата.

Докога са валидни личните ви документи, можете да проверите ТУК.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички