Вече не се нуждаем от крави. Ето как ще произвеждаме мляко


Вече не се нуждаем от крави. Ето как ще произвеждаме мляко
Снимка: Thinkstock/ Guliver

18185

Скоро за производството на мляко няма да са нужни крави, казват учените. Теоретично такъв продукт ще бъде по-полезен и подходящ за всички, без изключение. Нещо повече, наскоро няколко компании обявиха производството на аналози на месо от растителна основа. На ред е сиренето. Създадоха говеждо месо от спанак

За активната тенденция на изоставяне на животинските продукти, довела до бум в производството на аналогови продукти, които имат същата форма, цвят и вкус като продуктите от животински произход, разказва египетското издание Sasapost, цитирано от inosmi.ru. 

Наскоро редица компании обявиха производството на аналози на месо от растителна основа или естествени заместители на месо, произведени от растителни, а не от животински материали. Аналозите на месото обикновено съответстват на определени естетически качества (като текстура, вкус и външен вид) или химични характеристики на определени видове месо. Много аналози са направени от соя или глутен, но сега те могат да бъдат направени и от грах или протеин от гъби. 

Говорихме за месо, но това не е всичко, което животните ни дават. Много биоинженери са нетърпеливи да намерят аналози на един от най -популярните животински продукти - млякото. Разбира се, има различни видове мляко на растителна основа, включително соево мляко и кокосово мляко, но в тази статия решихме да поговорим за производството на мляко, което има същите характеристики като животинското мляко.

Търсете заместители на млечните продукти 

Американската компания Perfect Day се счита за най -модерния пазар на лабораторни млечни продукти. Тя търси растителни алтернативи на млечните продукти от животински произход. Ето какво ще се озове в чинията ни съвсем скоро

Всичко започна през 2014 г., когато основателят на компанията Райън Пандя реши да направи торта с крема сирене. Пандя се опита да направи крема сирене за крем от растителни съставки - соя. Но опитът му се провали, тъй като крема сиренето се оказа твърде леко и ефирно. 

Райън Пандя стана вегетарианец в тийнейджърските си години, като се фокусира върху хуманното отношение към животните и въздействието върху околната среда на производството на месо. При преминаването към вегетарианска диета той се сблъска със сериозен проблем - Пандя беше пламенен фен на млечните продукти. 

След неуспешен експеримент с крема сиренето, той започва да търси начин да направи любимите си млечни продукти без краве мляко. През 2014 г. Райън Пандя и неговият приятел Перумал Ганди, които търсеха решение на същия проблем, заедно образуваха Perfect Day, който революционизира пазара на млечни продукти. Компанията използва технология за „прецизна ферментация“ за производство на продукти без лактоза, съдържащи казеин и суроватъчни протеини, които не се различават от тези, открити в кравето мляко. 

Прецизна ферментация - революция в млечната индустрия 

Прецизната ферментация е технология, която позволява програмирането на микроорганизми за производство на животински продукти, най -известният от които в момента е млякото. Основните компоненти, открити в животинското мляко, са казеин и суроватъчни протеини. По този начин производството на мляко с тези два компонента и без използване на самите животни означава, че получаваме мляко, което е по-близо до животинското мляко, но не го вземаме от кравите. Червеят става част от трапезата на европееца

Разбира се, микробната ферментация не е нова технология в хранително-вкусовата промишленост. От древни времена хората са използвали процеса на ферментация. Хлябът, сиренето, киселото мляко, бирата и виното са основните видове ферментация в храната. Това е процес на преработка на храна с различни видове дрожди и бактерии. 

Новият метод използва генетично модифицирани микроорганизми (често гъби от рода Trichoderma). Учените променят последователността на нуклеотидите в техните ДНК вериги, за да ги накарат да произвеждат определени видове протеини (казеин и суроватъчни протеини). 

Тези генетично модифицирани микроорганизми се отглеждат в биореактори, където превръщат въглехидратите, открити в сладката царевица, в растителни протеини, а не в животински протеини. След това те се отделят от генетично модифицирани бактерии, така че да имат същите естетически и хранителни свойства като техните животински аналози. Тези протеини могат да бъдат изсушени и използвани като съставки в различни млечни продукти, които съдържат млечен протеин. 

Технологията за генетично модифициращи микроорганизми за производство на специфични протеини и ензими се използва от 70 -те години на миналия век, когато биотехнологичните компании използват генно инженерство за производство на химозин от бактерии или дрожди. Химозин (или ренин) е един от петте храносмилателни ензими, произвеждани в стомашните жлези на малките телета. Той е отговорен за храносмилането на протеините и коагулацията на млякото. Лабораторното производство на химозин започва активно да се развива поради дефицита на този ензим, което създава проблеми в сирената промишленост. 

С какво производството на изкуствено месо се различава от млякото? 

Изкуственото мляко се произвежда по-лесно от месото. За производството на месо се използват животински стволови клетки - разполагат се в хранителна среда и се поставят в биореактор, където се получава образуване на мускули, мастна, а понякога и съединителна тъкан. А за получаване на мляко просто се смесват биомолекули, частично разтворени във вода и затова е лесно за производство.

Млякото се състои само от шест протеина, четири от които са различни видове казеин, а два са производни на суроватката. Млякото също съдържа мазнини, захари и минерали, които са суспендирани или частично разтворени във вода. Повечето ферментационни компании в днешно време се фокусират върху производството на млечни протеинови компоненти, а не на пълномаслено мляко.

Perfect Day произвежда суроватъчни протеини, използвайки Trichoderma reesei. Този протеин се използва като заместител на мляко от три марки вегански сладолед, продавани в момента в САЩ. Просто казано, няма нужда да се произвежда пълномаслено мляко, но млечните компоненти могат лесно да бъдат произведени и използвани в продукти, които трябва да съдържат мляко. 

Веганският сладолед е на конкурентна цена от 5,99 долара за пинта. Тази ниска цена е в ярък контраст със скъпото вегетарианско месо. Няколко филийки веган пиле могат да струват колкото гурме вечеря с истинска пържола. 

Причината е, че ферментацията е често срещана технология в хранително -вкусовата промишленост, така че никой не трябва да променя или изобретява нови производствени процеси. Освен това няма нужда да убеждавате съответните органи, че тези продукти са годни за консумация, тъй като са произведени с помощта на микроорганизми и процеси, които се считат за безопасни. Когато Perfect Day поиска от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) разрешение за производство на суроватъчен протеин през 2020 г., той го получи веднага. 

По-безопасно мляко 

Най-важната разлика в производството на мляко на растителна основа по тази технология е, че то теоретично е по-здравословно от истинското мляко. Произвежда се без някои от съставките, открити в обикновеното мляко, като антибиотици или хормони, които понякога имат отрицателни ефекти върху организма. В допълнение, млякото на растителна основа е по-малко вероятно да предава хранителни и естествени млечни инфекции. 

В допълнение, млякото на растителна основа е без лактоза, което е подходящо за хора с непоносимост към лактоза. Може да съдържа и здравословни мазнини и други хранителни вещества. Но засега всичко е на теория. Очакваме този вид мляко да се появи на пазара, за да разберем какво са успели да постигнат специалистите с помощта на тази технология. Сладоледът е единственият продукт на пазара, който съдържа растително мляко или друг млечен продукт. 

Сиренето е на ред 

Германската компания Formo е специализирана в производството на сирене. Казеинът и суроватъчните протеини се получават чрез ферментация и след това се превръщат по традиционен начин в моцарела и сирене рикота. Това е добра новина за тези, които искат да спрат да ядат животински продукти, но не могат да се откажат от сиренето. 

Германската компания е разработила няколко прототипа на растително сирене и планира да ги представи на специално събитие в Берлин с участието на дегустатори по-късно тази година. 

С прототипите от сладолед на растителна основа и сирена на растителна основа се очаква следващият продукт, върху който ще работят биоинженерите, да бъде пълномаслено мляко за пиене или добавяне към чай и кафе. Изпълнението му е голям проблем, но не поради технологични ограничения, а поради така наречените „млечни войни“. Danone залага на "тъмната материя на растителното царство“

В европейските страни, например, производителите на млечни продукти успешно са лобирали закони за забрана на използването на думите „мляко“ и „кисело мляко“ за млечни продукти на растителна основа, приготвени от овес и ядки. Европейският парламент удължи забраната за използване на наименования за млечни продукти, но миналия май отмени решението поради натиск от коалиция от организации за опазване на околната среда, потребителите и животните. По този начин тяхното положение продължава да е сложно.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички