Великобритания блокира износа на луксозни стоки за Русия, налага ѝ тежки мита


Великобритания блокира износа на луксозни стоки за Русия, налага ѝ тежки мита
Снимка: iStock

5575

Великобритания ще забрани износа на луксозни стоки за Русия и ще наложи нови 35-процентови мита върху вноса на руски стоки за 900 млн. паунда (1,2 млрд. долара), включително водка, метали, торове и други суровини, предаде Reuters.

Мярката е поредната санкция, наложена от британското правителство срещу Русия заради инвазията в Украйна. Очаква се по-късно днес да бъдат обявени още наказателни мерки срещу богати руснаци. Цената на войната: Руските олигарси изгубиха яхти, къщи и много милиарди

"Новите ни мита ще изолират още повече руската икономика от световната търговия, гарантирайки, че тя не се възползва от основаната на правила международна система, която Москва не уважава", посочи в изявление финансовият министър Риши Сунак.

Британското правителство заяви, че ще уточни допълнително кои стоки са засегнати от забраната за износ, но те най-вероятно ще включват луксозни модни стоки, произведения на изкуството и луксозни коли. Новата жертва на пандемията: Луксозните стоки

Стоките, които ще бъдат обложени с допълнителни 35-процентови мита са избрани така, че да се намали до минимум ефектът върху британската икономика, а ефектът за руската икономика да бъде максимален. Сред тях са желязо, стомана, торове, дървесина, автомобилни гуми, жп контейнери, цимент, мед, алуминий, сребро, олово, желязна руда, алкохолни напитки, стъклени изделия, маслодайни семена, хартия и картон, машини, антики, естествени и изкуствени кожи, кораби, бяла риба и други.

Британското правителство оттегля цялата подкрепа за експортно финансиране към Русия и Беларус.

През уикенда премиерът Борис Джонсън и други лидери на Г-7 се договориха да засилят натиска върху руския президент Владимир Путин, за да го накарат да спре унищожителната офанзива в Украйна.

Водещите световни икономики ще отнемат на Русия статута на "най-облагодетелствана нация" по отношение на ключови продукти, което значително ще ограничи способността на руския бизнес да изнася, предаде Guardian.

Здравният министър Саджид Джавид обвини Кремъл и руската армия във военни престъпления заради атаките срещу болници и жилищни райони.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички