Великобритания влага 2 млрд. долара във фонд за борба с климатичните промени


Великобритания влага 2 млрд. долара във фонд за борба с климатичните промени
Снимка: iStock

1362

Великобритания обяви, че се ангажира да задели 2 млрд. долара за т.нар. Зелен фонд за климата (GCF) на срещата на върха на страните от Г-20 в Индия, предава Energy Live News.

Това допринася значително за общия ангажимент на Обединеното кралство да предостави 11,6 млрд. паунда за международно финансиране на борбата срещу климатичните промени.

Говорейки пред лидерите на Г-20, британският премиер Риши Сунак заяви, че страната му влага все повече усилия в областта на климата чрез декарбонизиране на собствената си икономика и чрез подкрепа на най-уязвимите държави в света да се справят с негативното въздействие на изменението на климата.

„Това е лидерството, което светът с право очаква от страните от Г-20. И това правителство ще продължи да дава пример, за да направи Обединеното кралство и света по-проспериращи и сигурни“, отбелязва Сунак.

Той препотвърди ангажимента на Обединеното кралство за постигане на целта за въглероден неутралитет, но изрази желание да избегне политики, които биха могли да се отразят неблагоприятно на британските потребители.

Сунак подчерта потенциалните ползи от преследването на целите за въглероден неутралитет по начин, подкрепящ създаването на работни места.

Премиерът изтъкна, че наративът около въглеродния неутралитет не трябва да се случва на фона на големи жертви и на увеличени сметки за потребителите. Вместо това Сунак предложи визия, при която преходът се извършва така, че да балансира екологичните цели с икономическата стабилност.

Великобритания има много успехи в исторически план, с които да се гордее: Законът за изменение на климата, приет от парламента през 2008 г. с преобладаващо междупартийно мнозинство, е революционен — първата правно обвързваща цел в тази връзка, поставена от държава. През 2019 г. Великобритания стана първата голяма икономика, прибавила към закона ангажимент за въглероден неутралитет. На конференцията на ООН за климата през 2021 г. в Глазгоу, Обединеното кралство изложи амбициозна междинна цел за намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 68% до 2030 г., за да е в съответствие с целта на Парижкото споразумение за ограничаване на покачването на глобалните температури до 1,5°C.

Тези ангажименти спомогнаха за промяната: през 2022 г. страната отдели с 46% по-малко емисии отколкото през 1990 г. до голяма степен благодарение на свиването на дела на въглищата от националния енергиен микс. През 2018 г. 10-годишен преглед на Закона за изменението на климата от Grantham Research Institute установи, че климатичният ангажимент е помогнал за намаляване на емисиите, докато икономиката продължава да расте.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Германия ще разполага с милиарди за климатичен преход на икономиката

Как глобалното затопляне застрашава милиони работници по света?

Колко струват жегите на България?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички