Високата инфлация и увеличените разходи за живот - най-честата причина за детския глад


Високата инфлация и увеличените разходи за живот - най-честата причина за детския глад
Снимка: iStock

907

Високите нива на инфлация и увеличените разходи за живот допринасят за глада в световен мащаб, сочи проучване в 16 страни, поръчано от хуманитарната група World Vision International, предава Reuters

Според проучването, направено преди Световния ден на прехраната в понеделник, 59% от анкетираните родители са много загрижени за детския глад и недохранването в техните семейства, като 46% се затруднява да намерят пари, за да си купят храна.

Установено е също, че 37% от родителите казват, че децата им не получават правилно хранене всеки ден, а според 21% децата им са гладували през последния месец.

Процентът на децата, които си лягат гладни, се увеличава до 38% в страните с ниски доходи. В САЩ 18% от анкетираните казват, че дете си е легнало гладно в дома им.

„Гладът е глобален проблем и не се ограничава до нито една държава или част от земното кълбо“, посочва в изявление Андрю Морли, президент на World Vision International.

Проучването, проведено от Ipsos, включва над 14 000 души с различни нива на доходи.

Сред респондентите, които казват, че децата им са си лягали гладни, 46% посочват инфлацията и разходите за живот като основна причина. Следващите две най-често споменавани причини са ниските доходи на домакинствата (39%) и недостатъчното фокусиране на правителството върху прекратяването на глада (25%).

Ръстът на цените засегна икономикитепо целия свят заради фактори, включително свързани с пандемията прекъсвания на глобалните вериги за доставки и последствията от войната в Украйна. Постоянно високата инфлация е най-голямото икономическо безпокойство на икономистите тази година, според проучвания на Reuters.

16-те страни включват Австралия, Бангладеш, Бразилия, Великобритания, Канада, Германия, Япония, Мексико, Перу, Филипините, Южна Корея и САЩ, където Ipsos анкетира около 1000 възрастни във всяка нация. В Чад, Демократична република Конго, Ирак и Малави са анкетирани около 500 души във всяка страна.

Инфлацията и увеличените разходи за живот са най-посочената причина за детския глад в 11 от 16-те страни, достигайки 70% в Бангладеш. Но богати страни като Канада (68%), Австралия (66%) и Великобритания (66%) също посочват по-високите цени като основна причина.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Тревожно: Колко хора по света не знаят кога и дали изобщо ще могат да се хранят отново?

ООН: Броят на страдащите от хроничен глад хора по света се увеличава

Заради кризите: С колко се е увеличил броят на гладуващите хора в света?

Близо половината българи в риск от бедност не могат да си позволят нормално хранене

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички