Среща на върха на ООН: Все повече хора по света гладуват, а близо 1/3 от храната в света се разхищава


Среща на върха на ООН: Все повече хора по света гладуват, а близо 1/3 от храната в света се разхищава
Снимка: iStock

1227

Вчера в Рим беше открита 3-дневна среща на върха на ООН, чиято цел е да се справи със „сринатата“ световна хранителна система, в която милиони хора гладуват, а милиарди страдат от затлъстяване.

Срещата на високо равнище за хранителните системи се провежда на фона на нарастващата продоволствена несигурност по света, като агенциите на ООН предупреждават, че броят на хората, страдащи от хроничен глад, нараства.

„В свят на изобилие е възмутително, че хората продължават да страдат и да умират от глад. Световните хранителни системи са сринати и милиарди хора плащат цената за това“, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш при откриването на срещата, цитиран от АФП.

По думите му над 780 млн. души по света гладуват, въпреки че почти 1/3 от храната в света се разхищава или губи. И докато 462 млн. души са с поднормено тегло, 2 млрд. са с наднормено тегло или затлъстяване.

Срещата на върха събира представители на трите продоволствени агенции на ООН със седалище в Рим – Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), Международния фонд за селскостопанско развитие (МФСР) и Световната продоволствена програма (СПП), заедно с държавни глави, представители на правителствата и делегати.

Радикална трансформация

Продоволствените системи, включващи всички дейности, свързани с производството, преработката, транспортирането и консумацията на храни, и превръщането им в по-устойчиви, ефективни и справедливи, са сложна задача.

Хранителните системи, включващи много сектори и участници, се влияят от различни тенденции като урбанизация, изменение на климата, технологии и правителствена политика.

По данни на Световната продоволствена програма метеорологичните сътресения, COVID-19 и конфликтите, включително войната в Украйна, от 2019 г. насам са допринесли за ръста със 122 млн. на броя на хората, изправени пред глад. През 2022 г. с глад се сблъскаха между 691 и 783 млн. души, като средният диапазон е 735 млн. души, изчисли СПП в доклад по-рано този месец.

ФАО заяви, че за изхранването на увеличаващото се население на света е необходима не по-малко от „радикална трансформация в начина на производство, преработка, търговия и консумация на храни“.

Гутериш призова за поне 500 млрд. долара годишно, в помощ на нуждаещите се страни да увеличат дългосрочното финансиране и да инвестират в по-ефективни хранителни системи. Според МФСР бездействието възлиза на 12 трлн. долара годишно под формата на социални и икономически разходи.

Генералният секретар на ООН сравни нужните средства с „10 трлн. долара приходи, генерирани от световната хранителна индустрия, или 700 млрд. долара, изплатени под формата на селскостопански субсидии от богатите държави.“

Неустойчивите практики в производството, опаковането и потреблението на храни също подхранват изменението на климата, като генерират 1/3 от емисиите на парникови газове, използвайки 70% от сладководните ресурси в света и предизвиквайки загуба на биоразнообразие в епични мащаби“, заяви Гутериш.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Заради кризите: С колко се е увеличил броят на гладуващите хора в света?

Проблемът с недостига на храна става все по-сериозен. Задава ли се глад?

Близо половината българи в риск от бедност не могат да си позволят нормално хранене

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички