Продоволствената криза по целия свят придобива все по-големи измерения


Продоволствената криза по целия свят придобива все по-големи измерения
Снимка: iStock

5335

Голяма част от хората, които имат късмета да живеят в западния свят, не разбират колко са лоши условията за живот в някои други части на света. Според Reuters гладът в Африка в момента е "по-голям, отколкото континентът някога изобщо е виждал". В миналото проблемът с глада в Африка е бил много сериозен, но положението не е било никога така тежко, както е сега. Кризата с храните ще се изостри, милиони са заплашени от глад

Междувременно недостигът на пшеница в Близкия изток принуждава много пакистанци да чакат с часове на опашка за брашно, пише в анализ Zero Hedge.

Освен това гражданските недоволства в Южна Америка засилиха сериозния недостиг на хранителни продукти в Перу. Протестите против перуанското правителство не дават индикации, че скоро ще приключат, а страната е изправена пред недостиг на основни хранителни продукти и гориво.

Австралийците пък изпитват все по-голям недостиг на картофи, един от любимите зеленчуци на континента. Най-недостатъчно е количеството при преработените картофи, замразени за направата на чипс.

Преди години също е имало подобна липса на хранителни продукти и глад в различни части на света, но все пак са били локални. Докато ситуацията сега е на глобално ниво и проблемът е повсеместен.

Според New York Times най-сериозен е недостигът на храна в Африка, Азия и Америка. Дори в богати и развити страни като САЩ и Великобритания растящата инфлация, предизвикана и от войната, лишава по-бедните хора от достатъчно храна. Предстои световен недостиг на любима храна

Египет, Ливан и други големи страни, вносители на храни, имат затруднения при плащането на дълговете и другите разходи, които скочиха в пъти.

Освен това птичият грип вече е убил над 58 млн. пилета и пуйки в САЩ, като заедно с това много производители в сектора съобщават и за недостиг на яйца. Това личи най-вече и по техните цени, които са вече в пъти по-скъпи от преди.

Доставките на храна в световен мащаб ще продължат да намаляват през следващите години. Производството на торове има ключово значене за наличието на достатъчно храна. Ако се спре използването им в производството, това ще позволи изхранването на едва половината свят. Световна криза с храните е неминуема. Кои страни ще са най-засегнати?

Жизненоважният фосфор

Почти целият фосфор, който се използва за производство на торове, идва от невъзобновяеми източници, а 85% от оставащите количества се намират само в 5 държави – Мароко, Китай, Египет, Алжир и Южна Африка. Главен източник на фосфора е фосфатна скала, която е невъзобновяем източник и не може да се синтезира изкуствено.

Фосфорът е жизнено важен за производството на храна, тъй като всички растения и животни се нуждаят от него. Без фосфор няма живот. Базираните на фосфор торове са от критично значение за световната хранителна система.

Доставките на невъзобновяеми фосфатни скали стават все по-трудни, а освен това и доставките на храни ще стават все по-проблемни. В резултат на това се задава недостиг и на невъзобновяеми фосфатни скали.

По всичко изглежда, че наближава глад в глобален мащаб. Въпрос на време е.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Филипините останаха без основен хранителен продукт. Как се стигна до там?

След пшеницата и захарта Индия ограничи и износа на ориз

Световната банка отпуска 30 млрд. долара за справяне с продоволствената криза

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички