Високи цени и скъпа храна на Острова при Brexit без сделка


Високи цени и скъпа храна на Острова при Brexit без сделка
Снимка: iStock/Guliver

4217

Британските търговци на дребно призоваха Лондон и Брюксел да постигнат сделка за Brexit, предупреждавайки, че без безмитна търговия потребителите ще трябва да плащат по-високи цени от началото на следващата година, съобщава Reuters.

Секторът търговия на дребно вече обяви загуба на хиляди работни места поради пандемията от коронавирус, тъй като предпазливите купувачи стоят далеч от магазините, а цялостното излизане на Великобритания от ЕС на 1-ви януари 2021г. представлява допълнително предизвикателство за тях.

Обединеното кралство напусна ЕС в края на януари тази година и в момента се намира в преходен период, който предостави време на двете преговарящи страни да установят нови отношения във всички области – от двустранната търговия до сигурността.

Последният кръг от преговорите през миналата седмица беше прекъснат, като двете страни заявиха, че макар да желаят споразумение, те все още трябва да преодолеят пропастта в някои позиции, което би могло да накарат Великобритания да напусне ЕС след края на преходния период без постигната търговска сделка.

Reuters напомня, че 80% от вноса на храни на Острова идва от ЕС, а вносът от континентална Европа играе и основна роля във веригите за доставка на модни и стоки за домашни потреби, както и в редица други сектори за търговия на дребно.

През май правителството на Обединеното кралство публикува свой нов тарифен график, който ще се прилага от 1-ви януари 2021 г., ако не бъде договорена сделка с ЕС.

Великобритания затвори врати за работници от ЕС

Той предвижда 85% от храните, внесени от ЕС, да бъдат обложени с мита от над 5%, включително 48% за вноса на телешка кайма и 16% за краставици. Средната тарифа за храните, внасяни от ЕС, ще бъде над 20% при Brexit без сделка.

Предвид силно конкурентния характер на търговията на дребно, браншът не може да поеме всички тези увеличени разходи, което означава, че обществеността ще се изправи пред по-високи цени, заяви Британският консорциум за търговия на дребно (BRC).

"Много от купувачите от Обединеното кралство претърпяха сериозни проблеми в процеса на въведената заради коронавируса блокада. Без търговска сделка обществеността може да се сблъска с още по-голямо предизвикателство в края на преходния период", предупреди Андрю Опи, директор на BRC по въпросите на храните и устойчивостта.

Великобритания вдига драстично студентските такси за европейци

"С тиктакащия до 31-ви декември часовник, правителството трябва да постави на първо място потребителите и да постигне споразумение, което избягва тарифите и свежда до минимум въздействието на нетарифните бариери", настоя той.

Търговците на дребно на Острова, които вече изпитват трудности с високите наеми, бизнес данъците, намалените печалби и онлайн конкуренцията, бяха особено затруднени от коронавирусната блокада и данните показват, че купувачите не са склонни да влизат в магазините, дори при започналото облекчаване на ограниченията.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички