Великобритания се бори с надигаща се вълна от безработица


Великобритания се бори с надигаща се вълна от безработица
Снимка: iStock

5282

Безработните във Великобритания достигнаха близо 3 милиона души заради коронавируса, показват официалните данни на Националната статистическа служба, цитирани от AFP.

Хората без работа на Острова са се увеличили със 126% през трите месеца до май, което съвпада с наложените в страната ограничения в борбата с коронавируса.

Заявленията за обезщетение за безработица са нараснали с 1/4 през май спрямо април, докато свободните работни места се сринаха до рекордно дъно, след като епидемията буквално спря икономическата активност.

Обединеното кралство наложи блокада на 23 март, когато правителството даде начало на програма за изплащане на по-голямата част от заплатите на освободените от работа.

Макар на Острова вече да има 2,8 млн. безработни, делът им остава сравнително нисък – 3,9% през трите месеца до април, близо до 45-годишно дъно.

Временно освободените работници са определяни като заети в данните на службата. Вероятно процентът на безработните ще се увеличи от следващия месец, тъй като ще се вземат под внимание молбите за безработица през май.

9,1 млн. души са получили плащания по програмата за запазване на заетостта, която покрива 80% от заплатите на изпратените в принудителен домашен отпуск.

Процентът на безработните вероятно ще нарасне много над 3.9%, щом излязат данните за май. 

Очаква се второто тримесечие на годината да бъде най-тежкото за британската икономика от десетилетия, а тя да изпадне в дълбока рецесия. Тогава ще се усети фискалната цена на блокирането, а безработицата може да се удвои до над 8%, което допълнително ще утежни ситуацията.

Великобритания затвори врати за работници от ЕС

През юни обаче британската икономика постепенно се отвори, което неизбежно ще увеличи и работните места.

Как ще расте безработицата до края на годината зависи най-вече от потребителското доверие и как ще реагират работодателите на постепенното свиване на схемата за подкрепа на заетостта, смята Нийл Карбъри, ръководител на Конфедерацията по набиране на персонал и заетост.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички