Войната в Украйна ще преполови растежа на световната търговия


Войната в Украйна ще преполови растежа на световната търговия
Снимка: iStock/Guliver

1768

Войната в Украйна може да заличи половината от очаквания за 2022 г. растеж на световната търговия, сочи анализ на секретариата на Световната търговска организация (СТО), цитиран от "Франс прес". Рекордни цени на храните в света през март, алармира ООН

Очаква се кризата да сведе нарастването на световния БВП до диапазона между 3,1 и 3,7 на сто през тази година, докато световната търговия ще нараства с темп между 2,4 и 3 на сто спрямо прогнозираните през октомври 4,7 на сто, предаде БТА.

Войната в Украйна предизвика не само широкомащабна хуманитарна криза, но и огромни сътресения в световната икономика.

"Всички страдания и разрушения се понасят от украинския народ, но цената по отношение свиването на търговията и производството вероятно ще се усети от народите по целия свят поради покачването поскъпването на хранителните продукти и енергията и намаляването на стоките, изнасяни от Русия и Украйна", отбелязва секретариатът на СТО.

Според проучването силно застрашени от войната са най-бедните страни, тъй като те отделят по-голям дял от доходите си за храна в сравнение с богатите, а това може да се отрази на политическата стабилност.

Дяловете на Русия и Украйна в цялото световно производство и търговия са относително малки, но двете страни са големи доставчици на основни продукти - хранителни стоки и енергия. Ако Европа наистина спре да купува петрол и газ от Русия

По данни на СТО, Русия и украйна са доставили през 2019 г. около 25 % от пшеницата в света, 15% от ечемика и 45 % от слънчогледа. Само Русия представлява 8,4 % от световната търговия на горива и 20 % от природния газ.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички