Рекордни цени на храните в света през март, алармира ООН


Рекордни цени на храните в света през март, алармира ООН
Снимка: БГНЕС

3265

Цените на хранителните стоки са достигнали през март 2022 г. най-високото ниво от началото на това проучване през 1990 г., показват последни данни на агенцията по храните на ООН. Световна криза с храните е неминуема. Кои страни ще са най-засегнати?

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, нарасна с 12,6% спрямо предишния рекорд, достигнат само месец по-рано (през февруари) и скочи с цели 33,6% спрямо март 2021г., достигайки ниво от 159,3 пункта, предаде БНР.

FAO приписва това рязко увеличаване на цените основно на конфликта в Украйна, заедно с високите разходи за енергия. Война в Украйна може да ограничи доставките на храни и да вдигне цените

Украйна и Русия са ключови износители на зърнени храни и слънчогледово масло, като на Русия се падат около 30% от световния износ на пшеница и царевица, докато на Украйна се падат 20%. Войната доведе до внезапно спиране на доставките от Украйна и Русия. Въпреки че Русия продължи да доставя пшеница, санкциите усложниха плащанията, което доведе до несигурност в доставките.

Агенцията отбелязва, че с оглед на войната в Украйна се очаква световната търговия със зърнени култури през настоящата пазарна година да намалее спрямо миналата година и да възлезе на 469 млн. тона.

"Очакванията сочат, че Европейският съюз и Индия ще увеличат износа на пшеница, докато Аржентина, Индия и САЩ ще доставят повече царевица, частично компенсирайки загубата на износ от Черноморския регион“, посочи FAO в последния си ежемесечен доклад. Храните ще поскъпнат осезаемо

Покачването на цените идва, след като глобалната инфлация на храните вече беше започнала да се повишава поради слабата реколта миналата година заради лошото време и рязкото възстановяване на търсенето след коронавирусната пандемия.

Рязкото покачване на цените на храните ще засегне най-силно по-бедните страни, много от които вече се борят с негативното въздействие на кризата с Covid-19. Много страни в Близкия изток и Северна Африка разчитат както на Украйна, така и на Русия за своите зърнени култури и растителни масла.

Според FAO близо 50 държави зависят от Русия и Украйна за поне 30 % от нуждите си от внос на пшеница.

През 2021 г. 36 от 55 държави с продоволствена криза зависеха от износа на Украйна и Русия за повече от 10% от общия си внос на пшеница, включително 21 страни с голяма продоволствена криза. Опаснo поскъпване на пшеницата и царевицата

Ето какво заяви зам.-генералният директор на FAO Бет Бечдол, цитиран от БНР: "Продължаващият конфликт в Украйна засилва опасенията относно въздействието върху продоволствената сигурност в световен мащаб. Свидетели сме на покачване на цените на храните навсякъде, тъй като негативните ефекти от намаляването на износа от Русия и Украйна започват да се засилват".

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички