Все повече македонци си вадят български паспорти


Все повече македонци си вадят български паспорти
Снимка: БГНЕС

10327

Въпреки напрегнатите отношения между България и Северна Македония, все повече македонци кандидатстват за български паспорти. 1458 души са получили българско гражданство за първите два месеца на тази година. Най-много български паспорти са получили граждани на Северна Македония, съобщават пред БНР от Комисията по българско гражданство към вицепрезидента.

От началото на годината е възстановено гражданството на 231 души, 7 са освободените от българско гражданство по тяхно желание, съобщи пред радиото Димитър Здравков – член на Комисията по гражданство към вицепрезидента.

Запазва се тенденцията от предишни години за голям интерес към български паспорти от граждани на Северна Македония. "През 2020 г. с издадените от вицепрезидента 279 указа е променено гражданството на близо 19 000 души", отбелязва Здравков.

142 са указите за придобиване на българско гражданство или за близо 16 000 души. Най-много български паспорти са получили граждани на Република Северна Македония, показва анализът от миналата година.

"Над 55% от общо издадените укази касаят такива лица или това са близо 10 000 души. Следвани от граждани на Украйна – близо 2000, Република Сърбия – около 1200, Молдова, Албания и Турция", посочва експертът от президентството.

Димитър Здравков опроверга твърдението, че процедурата по получаване на гражданство е тромава и бавна.

"Това не е така и законодателят е определил една разумна времева рамка съобразно важността на процедурата. Например, когато едно лице подаде своите документи в Министерство на правосъдието, за да започне процедурата, минават за различните законови основания, на които се кандидатства, между 6 и 18 месеца, до момента, в който министърът на правосъдието следва да направи своето предложение до президента", обяснява той.

Македонците използват българските паспорти основно за да пътуват и работят в чужбина. Те им позволяват да се движат свободно и да работят легално в страните от Европейското икономическо пространство (без Великобритания). Най-лесният начин за получаване на българско гражданство е като се докаже български произход. Затова и много от македонците използват кръщелните свидетелства на свои баби, дядовци и по-далечни роднини, за да докажат връзката си с България.

Според експерти интересът към българските паспорти ще продължи и занапред, а България е заинтересована да издава лични документи по този начин. Според различни оценки броят на македонските граждани, притежаващи български паспорти, е между 88 000 и 120 000.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички