Все повече производители и търговци ще вдигат цените


Все повече производители и търговци ще вдигат цените
Снимка: iStock

4377

Цените тепърва ще нарастват. Близо 38% от търговците прогнозират поскъпване през следващите 3 месеца. А в строителството над 50% от мениджърите очакват ръст на цените. Това показва анкета на НСИ сред мениджърите на фирми. Идва голям скок на цените в следващите месеци

През март 2022 г. бизнес климатът рязко се влошава спрямо ситуацията през февруари. Това се дължи на неблагоприятните промени на условията за правене на бизнес в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, показва анкетата на НСИ. Сред причините за това е несигурната икономическа среда, допълнително влошена от войната в Украйна и налаганите от ЕС санкции срещу Русия.

Най-рязко през март се влошава бизнес климатът в търговията на дребно. Това се дължи на резервираните очаквания на търговците за състоянието на фирмите през следващите 6 месеца. Мениджърите имат по-умерени очаквания за обема на продажбите през последните 3 месеца, както и за следващите 3 месеца.

Най-сериозната пречка, затрудняваща дейността на търговците на дребно, продължава да бъде несигурната икономическа среда, посочена от 70,7% от анкетираните. На заден план остават затрудненията, свързани с конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. Но все по-често търговците на дребно посочват като проблем и липсата на работна ръка.

Същевременно рязко се увеличават търговците на дребно, които очакват покачване на цените през следващото тримесечие. През март близо 38% от търговците прогнозират, че цените ще нараснат. За сравнение през октомври миналата година само 22% от търговците на дребно са очаквали ръст на цените. През зимните месеци вече видяхме сериозно покачване на цените, а инфлацията стигна до 10%. Последната анкета на НСИ от март показва, че делът на търговците, които очакват увеличение на продажните цени през следващите месеци, е с над 70% повече спрямо октомври.

Ситуацията в промишлеността се влошава

Бизнес климатът в промишлеността също се влошава значително. Оценките на промишлените предприемачи за настоящото състояние на предприятията са резервирани, а и очакванията им за следващите 6 месеца се влошават. Същевременно и прогнозите им за производствената активност през следващите 3 месеца са песимистични.

Основните пречки за дейността на промишлените предприятия остават свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна ръка и недостатъчното търсене от страната, като анкетата отчита нарастване на негативното влияние на несигурността. Българските производители са вдигнали цените с 40.5%, а чуждите - с 32.3% за година, според официалната статистика. Заводите в Европа рязко вдигат цените

Любопитно е, че в резултат на войната в Украйна се увеличават предприятията, които изпитват недостиг на материали или подходящо оборудване. Но такива затруднения имат само около 10% от анкетираните мениджъри. Докато несигурната икономическа среда е проблем за над 60% от предприятията. Още преди войната несигурната среда беше проблем за близо 58% от промишлените предприятия. А войната само допълнително повишава несигурността в бизнеса.

В сравнение с анкетата от предходния месец делът на мениджърите, които прогнозират продажните цени в промишлеността да се повишат през следващите 3 месеца, се увеличава и достига 29,4%.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички