Заводите в Европа рязко вдигат цените


Заводите в Европа рязко вдигат цените
Снимка: iStock

4287

Чешката леярна Benes a Lat е получила двойно по-високи сметки за електроенергия през последната година и финансовият ѝ директор се надпреварва с времето, за да пренапише договорите с клиентите и да прехвърли на тях част от тежестта на повишените разходи. Пред същото предизвикателство са изправени хиляди компании в Централна Европа, големи и малки, които се борят с нарастващите разходи за всичко - от части, материали и транспорт до енергия и заплати, пише Reuters. Какво предизвика инфлацията и рязкото поскъпване на всичко?

"Преговаряме с клиентите да върнем индексирането (с цените на енергията) обратно в договорите, за да следваме пазарните цени. Ясно е, че първата реакция на всеки купувач е: Това е ваш проблем!", коментира финансовият директор на дружеството Ян Лат.

Там, където компаниите успяват да споделят ценовото бреме, се подхранва потребителската инфлация. Скокът на цените в тези страни в региона е по-силен, отколкото на други места в Европа и поради възстановяването от пандемията, чийто основен двигател са потребителите.

Степента, до която компаниите са в състояние да вдигат цените в началото на 2022 г., може да помогне да се определи докъде ще достигне пикът на инфлацията и колко още трябва да затягат политиката централните банки в региона, твърдят анализатори. Съществува нарастващ риск инфлацията да бъде по-висока, отколкото някои очакват.

"Компаниите се опитват да прехвърлят по-високите разходи поне частично към клиентите, което ще доведе до ускоряване на инфлацията", казва Михал Брозка, икономист в Komercni Banka в Прага. Рекордно поскъпване на живота в България

Фирмите от Централна Европа приключват 2021 г. с оптимистична нотка, като проучванията за бизнес настроенията се подобряват, а потребителското търсене е стабилно.

Разходите продължават да растат

Чешката национална банка сигнализира този месец, че инфлацията ще бъде по-висока от очакваното досега и вероятно ще се повиши над 9% в началото на 2022 г. с шанс да надхвърли 10%. Централните банкери там вече повишиха значително лихвените проценти за разлика от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Проучване на унгарския институт GKI показва, че малките и средни предприятия очакват средно 15% увеличение на разходите през 2022 г., отчасти поради 20% увеличение на минималната заплата от правителството преди изборите на 3 април. Проучване на Чешката индустриална конфедерация установява, че една на всеки пет фирми се очаква да повиши цените най-малко с 10%, а 38% от фирмите ще повишат цените с 5-10%. Инфлацията изяде вдигането на минималната заплата

Производителят на млечни продукти Madeta повиши цените на своите продукти с 10% или повече този месец. "Опитваме се да прехвърлим възможно най-високите разходи за енергия, опаковъчни материали и други суровини в цените на продукцията. За съжаление няма друг начин", признава директорът на чешката компания Милан Тепли.

В Унгария автомобилният производител Suzuki също прехвърля част от по-високите си разходи върху клиентите. "Правим всичко възможно, за да оптимизираме разходите си, но ще бъдем принудени да споделим част от тях при това покачване на цените", коментират от компанията.

Централните банки вдигат лихвите

Capital Economics заяви миналата седмица, че вероятно инфлацията ще остане висока или ще се върне към целите по-бавно от очакваното в Чехия, Унгария и Полша. Инфлацията в България достигна 13-годишен връх

Унгарските централни банкери, които отговарят за определянето на лихвите, се срещнаха през миналата седмица и повишиха основния лихвен процент с още 50 базисни пункта до почти осемгодишен връх от 2,9%, за да отговорят на инфлацията, която достигна 14-годишен рекорд от 7,4%. Това е осмото по ред покачване на основната лихва в Унгария от средата на миналата година насам.

Националната банка на Полша, където инфлацията достигна най-високо ниво от две десетилетия от 8,6%, повиши основния си лихвен процент с 215 базисни пункта до 2,25% от октомври. Основният лихвен процент на Полша може да се покачи до 4% тази година.

В Чехия цените на производител нарастват през 2021 г. с най-бърз темп от 1995 г. Пазарите залагат, че централната банка на страната ще повиши основния си лихвен процент, който сега е 3,75%, с още 50 базисни пункта през февруари. В периода септември-декември увеличението достигна 300 пункта. Някои анализатори смятат, че основната лихва в Чехия може да достигне своя връх тази година от близо 5%.

"Нарастването на вложените разходи е толкова голямо... прехвърлянето към потребителските цени е неизбежно. Поскъпването ще бъде много по-голямо, отколкото сме виждали през предходните години." - казва Якуб Зайдлер, главен икономист в Чешката банкова асоциация.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Северна Македония замрази цените на основни продукти

Експерт: Докато властите се наумуват, цените ще се налудуват

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички