Повишават цените заради минималната заплата


Повишават цените заради минималната заплата
Снимка: iStock

6610

Повишаването на минималната заплата и поскъпването на суровините и на енергийните продукти ще доведат до нарастване на цените през 2022 г., прогнозира бизнесът. Заради увеличението на минималната заплата ще се наложи вдигане на цените на предлаганите от фирмата стоки и услуги. Така са отговорили 46% от фирмите, участвали в ежегодната анкета на Българската стопанска камара (БСК), проведена сред членовете на организацията. Идва голям скок на цените в следващите месеци

В преговорите за съставяне на кабинет четирите партии от управляващата коалицията се разбраха минималната заплата на 2022 г. да бъде не по-малка от 700 лв., при 650 лв. в момента. Предлагат минималната заплата да е минимум 700 лв.

24 на сто от фирмите са посочили, че заради новата минимална заплата ще се наложи да увеличат възнагражденията на всички в предприятието, което ще доведе до необходимост от съкращения. Вдигане на минималната заплата вдига и безработицата

19% от анкетираните за заявили, че ще повишат заплатите само не тези, които получават под 700 лв. Само 12% нямат проблем с вдигането на минималната заплата. Минималната заплата се повишава, но с колко?

По-скъп ток и суровини вдигат и цените

Мярката за подкрепа на бизнеса и запазване на заетостта 60/40 трябва да се промени, заявиха от БСК. Служебното правителство промени мярката, така че пълния размер на помощта получават фирми със спад на оборота над 40%. Помощ трябва да се предоставя при спад на оборота с 25-30%, заявиха от БСК.

Фирмите все още са предпазливи и не са възобновили инвестиционната си политика, показва още анкетата на БСК. Повечето фирми през 2021 г. не са променили инвестиционните си намерения спрямо миналата година, когато започна ковид кризата.

Високите цени на тока са сериозен проблем пред бизнеса. 62% от анкетираните са посочили, че заради поскъпването на тока се е наложило да увеличат цените на предлаганите от тях стоки и услуги. В 41% от фирмите се е наложило до ограничат разходите, което включва задържане или намаляване на разходите за заплати. 8% от компаниите дори се е наложило временно да прекратят дейността си. Шоково поскъпване на стоки и услуги

За 2022 г. 89% от фирмите очакват поскъпване на суровините. Покачване на енергийните цени прогнозират 88% от анкетираните. 76% очакват покачване на цената на труда, а според 56% кредитите може да поскъпнат. Какво предизвика инфлацията и рязкото поскъпване на всичко?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Идва очакваното голямо поскъпване на парното и тока

Инфлацията изяде вдигането на минималната заплата

Работодателите искат замразяване на минималната заплата

Минималната заплата ще се определя според професията

Рязко поскъпване на живота в България

Колко лева са нужни, за да се издържате в България?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички