Във Франция: Закърпваш дрехите и обувките си, дават ти пари


Във Франция: Закърпваш дрехите и обувките си, дават ти пари
Снимка: iStock

10724

От октомври, 2023 година, Франция ще плаща, за да насърчи хората да поправят дрехите и обувките си, вместо да ги изхвърлят. Това беше официално обявено от френското правителство пред АФП.

Целта на този ход е да се намали количеството от 700 000 тона дрехи, изхвърляни от французите всяка година, като две трети от тях попадат в депата за отпадъци, пише БТА.

"От октомври потребителите ще могат да бъдат подпомагани при поправката на своите дрехи и обувки", заяви държавният секретар по въпросите на екологията Беранжер Куяр по време на посещение в парижките помещения на La Caserne, център за отговорна мода. Тя прикани "всички шивашки работилници и обущари да се присъединят към системата", която ще бъде маркирана от екоорганизацията Refashion.

В рамките на схемата клиентите ще могат да искат 7 евро (7,7 долара) за поправка на подметка на обувка и 10-25 евро за поправка на дрехи от фонд от 154 млн. евро, създаден за периода 2023-2028 г.

ОЩЕ: Тайните на кръговата мода: Как хората да купят точно вашите дрехи?

Във Франция през 2022 г. на пазара са били пуснати 3,3 млрд. броя дрехи, обувки и спално бельо за домакинството, според Refashion, на която правителството е възложило да подкрепя по-устойчива индустрия.

"Целта е да подкрепим тези, които извършват поправките", каза Куяр, визирайки шивашките работилници, но също така и онези марки, които предлагат услуги за поправка.

Моделирана по примера на бонуса за ремонт на домакински уреди, помощта е част от мащабна реформа на текстилния сектор - една от най-замърсяващите индустрии на планетата, инициирана от френското правителство от края на 2022 г. Нейните цели включват марките да осъществят по-голяма проследимост и финансова подкрепа за организации, специализирани в повторната употреба и рециклирането на дрехи.

ОЩЕ: Какво се случва с търговията на дребно в Русия след напускането на западните компании?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички