Забавянето на инфлацията увеличава оптимизма на потребителите у нас


Забавянето на инфлацията увеличава оптимизма на потребителите у нас
Снимка: iStock

1118

Оптимизмът на потребители у нас се повишава, като заедно с това продължава да расте и потребителското доверие от есенните месеци насам. Очакванията им за следващите 12 месеца са свързани с по-слабо изразен инфлационен натиск и ръст на намеренията за покупки на къща и кола. Това показват данни на НСИ за потребителските нагласи през януари, публикувани днес.

Общият показател на доверието на потребителите през януари 2024 г. се покачва с 6,7 пункта спрямо нивото си от октомври 2023 г. (от -22,2% на -15,5%). Повишаване на потребителското доверие се отчита сред населението както в градовете, така и в селата – съответно с 8,8 и 2 пункта.

Графика: НСИ

Общата оценка на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната през последните 12 месеца бележи известно подобрение – ръст на балансовия показател с 5,2 пункта (от -52,6 пункта на -47,4 пункта). Същевременно и очакванията им за следващите 12 месеца са по-оптимистични.

Спрямо три месеца по-рано се наблюдава лек позитивизъм както в оценките на потребителите за настъпилите промени във финансовото състояние на техните домакинства през последните 12 месеца, така и в прогнозите им за следващите 12.

Графика: НСИ

Потребителите продължават да считат, че през последните 12 месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слаб темп спрямо оценките, регистрирани от предходното наблюдение. Същевременно и инфлационните им очаквания за следващите 12 месеца са по-слабо изразени.

Относно безработицата в страната през следващата година прогнозите се изместват към запазване или незначително намаление.

Графика: НСИ

През януари се отчита подобрение на общата оценка на условията за спестяване при настоящата икономическа ситуация в страната, като се наблюдава и известна положителна промяна в очакванията за следващите 12 месеца. Последната анкета регистрира и подобрение в намеренията им за извършването на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, за „покупка на кола“, за „покупка или построяване на жилище (вила)“ и за „подобрения в дома“ през следващите 12 месеца.

Източник: НСИ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Търговията на дребно в България увеличава оборотите си през декември

Компаниите в сектор “Търговия” - оптимисти за бизнес средата у нас

Оборотът в търговията на дребно у нас без изменение в разгара на лятото

Как решаването на проблема с хранителните системи може да донесе ползи в размер на 10 трлн. долара?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.80527
 • GBP
  1
  2.29181
 • JPY
  100
  1.20056
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички