Защо ГЕРБ прави номера с Плана за възстановяване


Защо ГЕРБ прави номера с Плана за възстановяване
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

5158

Част от причините, поради които ГЕРБ не внася Плана за устойчивост и възстановяване, според евродепутата Петър Витанов, са опит за извинение за собствената им некомпетентност, тъй като самата Европейска комисия имаше резерви по този план. Това коментира в кулоарите на парламента българският представител в Европейския парламент. 

Според него алтернативите са няколко – или ще предадем план, който не е достатъчно амбициозен, или рискуваме да не се възползваме от средства, които ЕС предлага за възстановяване на страните от Covid-кризата. 

Нещо, което ни се иска – нов изцяло ревизиран план, приет по всички европейски норми с участието на всички заинтересовани лица няма как да направим, просто защото не разполагаме с технологичното време, отбеляза той. 

По думите му, това, което правят ГЕРБ, е "безотговорно и престъпно, защото в името на тесния си партиен интерес те се опитват да изнудват за създаване набързо на ново правителство, което да внесе Плана в установения срок". Витанов отбеляза, че по Конституцията такава възможност почти не съществува и заключи: "ГЕРБ подходиха меко казано непочтено". 

Според него, планът още от самото начало се е нуждаел от ревизия. "Планът беше кабинетен. Той не беше както в останалите страни членки на ЕС широко обсъждан от различни заинтересовани страни – синдикати, работодатели, политици, администрация, икономисти… Планът беше създаден в кабинета на Томислав Дончев и дори не беше гласуван, не беше обсъждан в рамките на Народното събрание, както беше препоръката на европейските институции към всички страни-членки", обясни Витанов и каза, че и самата ЕК има резерви към българския план. 

Най-важното, според евродепутата, е в максимално кратък срок да се внесе този план. "Да, срокът е индикативен – 30 април, не знам доколко може да бъде забавен, но съм сигурен, че забавянето ще означава по-късно пристигане на първите средства, предназначени за България по този план и респективно – по-бавно възстановяване на икономиката", добави той. 

По въпроса дали се налага актуализация на бюджета, Витанов отбеляза, че не е запознат със състоянието на държавната хазна и предположи, че ако изнасяните информации за харчовете са верни, актуализацията е неизбежна и колкото по-бързо бъде направена, толкова по-добре би било. "Бяха изхарчени само през последните месеци за съмнителни сделки над 5 млрд. лева и то извън решенията на Народното събрание", отбеляза той. 

Трябва да се сложи край на този модел, при който от джипка или от един кабинет на Министерския съвет се разхищават средства от държавния бюджет, категоричен е евродепутатът, убеден, че всеки един лев трябва да има одобрение от Народното събрание. 

Спешни икономически мерки

Запитан дали вижда опасност да не се удължат мерките или да не се приемат адекватни нови антикризисни мерки, Витанов, като ляв човек и член на БСП, подчерта: "БСП може да подкрепи съставяне на бъдещо правителство, но при ясно очертани времеви хоризонти и ясна програма. Тази програма трябва да включва ревизия на управлението, реформа в съдебната система, финализиране на Плана за възстановяване и социални и икономически мерки, които да подпомогнат излизането от здравната, икономическата и политическата криза". Според него, задължително трябва да се промени подхода към COVID- кризата. 

"Първи сме по смъртност, последни сме по възстановяване на икономиката, последни сме по ваксинация, последни сме по тестове. По всичко позитивно сме последни", изтъкна Витанов. 

Помолен за очертае най-належащото по отношение на икономиката, той изтъкна пенсионната реформа и отношението към хората на труда. "Актуализация на всички пенсии и достойно отношение към хората на труда, защото те са най-потърпевши от кризата", уточни Витанов. Усилията трябва да бъдат насочени към хората на труда, към малкия и среден бизнес и свободните професии, подчерта той и изрази възмущение, че свободните професии в България останаха встрани от всички мерки, които бяха предложени.

"Самоосигуряващите се са в изключително тежко положение. Виждам как подхождат в другите европейски страни, коментирам с колегите от ЕП как техните правителства са въвели пакет от мерки стимулиращи и подпомагащи самоосигуряващите се. В България подобно нещо няма", отбеляза евродепутатът.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички