Защо населението на втората по големина икономика в света намалява за втора поредна година?


Защо населението на втората по големина икономика в света намалява за втора поредна година?
Снимка: iStock

5563

Китай отчете рекордно ниска раждаемост през 2023 г., а населението му намалява за втора поредна година. Тенденцията отбелязва задълбочаване на демографското предизвикателство, което ще има сериозни последици върху втората по големина икономика в света.

Страната регистрира 6,39 раждания на 1000 души, което е спад от 6,77 спрямо година по-рано, обяви Националното статистическо бюро на Китай (NBS). Раждаемостта е най-ниската от основаването на комунистически Китай през 1949 г.

Родени са около 9,02 млн. бебета спрямо 9,56 милиона през 2022 г. Общото население е намаляло през 2023 г. до 1,409 млрд., което е с 2,08 млн. души по-малко от 2022 г., отбеляза националната статистика на страната.

„Разбира се, резкият спад от миналата година трябва да се дължи отчасти на блокирането и най-вероятно новородените ще се възстановят през 2024 г., въпреки че структурната низходяща тенденция остава непроменена“, заяви Лари Ху, главен икономист на Macquarie Group за Китай.

Демографската промяна в страната идва в момент, когато растежът ѝ се забавя. Статистическата служба потвърди, че икономиката на Китай е нараснала с 5,2% миналата година, като целта на правителството беше около 5%.

Снимка: iStock

Докато това разширяване бележи значителен подем през 2022 г., когато икономиката на Китай нарасна само с 3%, това още е един от най-лошите икономически резултати на страната от над три десетилетия.

Китайските акции се сринаха в сряда след публикуването на данните. Индексът Hang Seng в Хонконг потъна с 4,1%, насочвайки се към най-ниското си ниво на затваряне от октомври 2022 г. CSI300 падна с 2,2%. И за двата индекса 2023 г. беше лоша, тъй като се понижиха с над 10% всеки.

Китай е засегнат от редица икономически проблеми, включително оттегляне на инвеститори и дефлация. Намаляващото население ще принуди Пекин да направи някои структурни промени в икономиката си и да промени секторите, включително здравеопазването и жилищното настаняване.

През четвъртото тримесечие БВП на Китай нарасна с 5,2%, ускорявайки се от ръста от 4,9% през третото тримесечие. Според експерти обаче този ръст може да не е дългосрочен.

„Зад това стоят два ключови фактора: неочакваното, но краткотрайно освобождаване на задържаното търсене по време на празниците [третото тримесечие] и ефектът на ниската база от [четвъртото тримесечие] на 2022 г.“, заяви Алфредо Монтуфар-Хелу от Conference Board.

Според него растежът на БВП на Китай ще се забави до 4,1% през 2024 г. заради няколко значителни насрещни ветрове пред растежа, включително продължаващия спад на имотите и слабото потребление.

През декември цените на новите имоти паднаха с най-сериозна стойност от близо 9 години, според изчисление на Reuters, базирано на данни на NBS, а инвестициите в имоти се сринаха с 9,6% през 2023 г. спрямо 2022 г., като отбелязаха спад за втора поредна година.

Снимка: iStock

Последните данни идват, след като населението на Китай намаля за първи път от десетилетия през 2022 г., което според анализатори е първият спад след глада през 1961 г., предизвикан от бившия лидер Мао Цзедун. Миналата година Китай беше изпреварен от Индия като най-населената страна в света.

Забавящата се раждаемост е налице, въпреки опита на правителството да насърчи повече семейства да имат деца след десетилетия на политика за ограничаване на раждаемостта.

„По-малко хора, които се женят и по-малко двойки искат да имат деца“, отбелязва Янжонг Хуанг, старши сътрудник по глобалното здравеопазване в Съвета за международни отношения (CFR) в Ню Йорк.

По думите му COVID-19 също е повлиял на съществуващата тенденция „заради въздействието му върху икономиката – икономическото забавяне, високото ниво на безработица сред младите хора – всичко това е обезсърчило хората да се женят и да имат деца“.

Намаляващата раждаемост съвпада с намаляващата работна сила и бързо застаряващото население: двойно предизвикателство за китайското правителство, докато се бори с финансирането на здравеопазването и пенсиите, като заедно с това се стреми да поддържа растеж в икономика, обслужвана от по-малко хора в трудоспособна възраст.

„Сребърната икономика“

Снимка: iStock

Работещото население на Китай, на възраст между 16 и 59 години, е намаляло с 10,75 млн. през 2023 г., засилвайки продължаващото свиване. Освен това популацията на хората над 60 години продължава да се увеличава. Над 1/5 от населението, или близо 297 млн. души, сега са в тази възрастова група.

Висшият административен орган на Китай – Държавният съвет, миналата седмица публикува насоки за укрепване на т.нар. „сребърна икономика“, като част от усилията за справяне с нарастващия брой възрастни хора.

Насоките призовават компаниите в различни сектори, включително жилищно настаняване, здравеопазване и финанси, да адаптират услугите и продуктите за възрастните хора. Развитието на земята и финансирането от местните власти трябва да подкрепят съоръженията за застаряващите жители, добави той.

Призивът за разрастване на „сребърната икономика“ следва протести в най-малко четири града миналата година, където хиляди възрастни хора излязоха по улиците, за да протестират срещу съкращенията на месечните медицински помощи, направени, докато местните власти се борят с дефицити.

Призивът за разрастване на „сребърната икономика“ следва протести в най-малко четири града миналата година, където хиляди възрастни хора излязоха по улиците, за да протестират срещу съкращенията на месечните медицински помощи, направени, докато местните власти се борят с дефицити.

Снимка: iStock

Смъртността в Китай и броят на смъртните случаи също са се увеличили през 2023 г. спрямо 2022 г., според данни, публикувани в сряда. Властите отчетоха смъртност от 7,87 на 1000 души и 11,1 млн. смъртни случая. През 2022 г. е имало 10,41 млн. смъртни случая при смъртност от 7,37 на 1000.

Миналата година Китай претърпя сериозен удар от COVID-19, като инфекциите обхванаха страната в края на 2022 г. след облекчаването на строгите противоепидемични мерки. Според експерти Китай не е публикувал изчерпателни данни за смъртните случаи, въпреки че властите защитиха тяхната прозрачност.

Увеличението от 690 000 смъртни случая през 2023 г. спрямо 2022 г. е „забележително“ в контраст с по-малки, постепенни увеличения в годините преди пандемията, според Хуанг от CFR.

„Сравнението подчертава ескалация на смъртните случаи през периода на COVID-19“, заяви той. Според него обаче последните данни обаче „може да не обхващат напълно действителния брой смъртни случаи, свързани с Covid“, като посочи как общото увеличение на смъртните случаи между 2023 и 2022 г. не отговаря на научните оценки за смъртните случаи през повторното отваряне на Китай.

Връщане на данни за младежката безработица

Снимка: iStock

Изненадващо NBS върна месечното ниво на младежка безработица след 5-месечно прекъсване. През август NBS спря публикуването на данни за безработицата сред младите хора, след като цифрата достигна последователни рекордни върхове около 21% на фона на широкия икономически спад.

През декември нивото на безработица сред 16- до 24-годишните е 14,9%, обявиха в сряда. Цифрата изключва около 62 млн. студенти, чиято основна задача е „да учат“, а не да търсят работа, отбелязва NBS.

Националната статистука също добави нова категория безработица за хората във възрастовата група от 25 до 29 години, която достига 6,1% през декември.

Кризата с недвижимите имоти, която е в основата на много от икономическите проблеми на Китай, също продължава. Продажбите на жилища на кв. метър паднаха с 8,5% през 2023 г., като отбелязаха втора поредна година на спад, а настроенията сред инвеститорите останаха слаби.

Инвестициите в имоти са се свили с 9,6% през 2023 г. спрямо 2022 г., което също е втора поредна година на свиване.

Секторът на имотите играе огромна роля в китайската икономика, тъй като съставлява до 30% от БВП. Жилищните активи представляват около 70%, най-големият дял от богатството на домакинствата.

Снимка: iStock

Продажбите на земя на строителни предприемачи представляват над 40% от приходите на местните власти в годините преди 2021 г. Секторът изпадна в криза преди около 3 години след ръководени от правителството ограничения върху заемите на предприемачите.

Поради застаряването на населението анализаторите масово очакват търсенето на жилища да спадне през следващите години, което ще задържи индустрията на имотите и ще засегне перспективите за растеж.

Междувременно индустриалното производство скочи с 6,8% през декември, което беше по-добро от очакванията. Това е най-бързият растеж от февруари 2022 г. За 2023 г. индустриалното производство е нараснало с 4,6%, по-бързо от увеличението от 3,6% през 2022 г.

Инвестициите в дълготрайни активи също са над пазарните прогнози, с 3% ръст през декември спрямо година по-рано.

Продажбите на дребно нараснаха със 7,4% през 2023 г., обръщайки спада от 0,2% през 2022 г. Но продажбите на дребно през декември се повишиха със 7,4% спрямо 2022 г., като пропуснаха очакванията за ръст от 8%. Това забавяне се дължи главно на по-бавния растеж на продажбите на автомобили и лекарства.

Според анализатори смесените данни сочат необходимостта от повече мерки за стимулиране от страна на правителството.

„Облекчаването на политиката ще продължи да бъде необходимо, за да се гарантира икономическото възстановяване през 2024 г.“, заяви Карлос Казанова, старши икономист за Азия в UBP.

Източник: CNN

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Китай е детрониран: Вече друга страна ще е с най-много население в света

В една от най-богатите страни всеки десети гражданин е над 80-годишна възраст

Населението на Япония продължава да се стопява с рекордни темпове

Застаряването на населението влошава сериозно кредитните рейтинги на държавите

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички