Затягат контрола над преместваемите обекти в София


Затягат контрола над преместваемите обекти в София
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

3732

Завишени глоби и строг контрол над павилиони и мобилни съоръжения възнамерява да въведе Столична община. За ползване на преместваем обект, който не е по предназначение или не е въведен в експлоатация, глобата ще е от 2000 до 5000 лева за физически лица, а за фирми – от 10 000 до 50 000 лв. За мобилните съоръжения глобата ще е до 5000 лева за фирми и до 2000 лева за физически лица. Предвиждат се и глоби за дружествата - доставчици на топлинна, електрическа енергия и ВиК услуги в размер до 50 000 лева. Забраняват пиротехниката в София с изключение на Нова година

Това предвиждат изготвени промени в Наредбата за преместваемите обекти, която ще бъдат внесена в понеделник в СОС и се очаква да бъде приета след месец и половина.

"Законодателната и нормативната уредба е объркана и това създава предпоставки за прехвърляне на отговорност, които ние ще елиминираме", увери председателят на СОС Георги Георгиев, представяйки проекта.

Той е категоричен: "Въвеждаме по-добри правила. Действащите не дават бързина на процедурите".

За 2 часа се поставя количка, а премахването може да отнеме 2 години, изтъкна той. Най-важното, според него е, че ще има по-бърз ред за премахване на незаконните обекти – незабавно, за сметка на нарушителя от избрана от общината фирма-изпълнител, като процедурите се организират от главния архитект на Столична община. В момента премахването на едно мобилно съоръжение, тип количка, е едва ли не приравнено на премахването на незаконен строеж, посочи Георгиев. 

Предвижда се забрана за преотдаване или преотстъпване на обекти, за да се избегне прехвърляне на отговорността. Ще се въведе и задължение прилежащата територия към обекта от 2 метра задължително да се почиства от стопанисващите обекта. 

Няма да не се допускат грилове, хладилници, фризери и всякакви хладилни витрини по тротоарите, а само щендери за цветя, плодове и зеленчуци пред търговските обекти. 

Кметовете на райони ще правят ежемесечни проверки и инвентаризация на всички преместваеми обекти, освен ежедневния контрол. 

Само след получаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация на даден обект ще може да се подава ток вода и други услуги. Ще бъде забранено захранването с временни връзки на ток, вода и пр. на мобилни съоръжения, освен, ако тези връзки не са изградени от столична община, т. е. общината ще гарантира за безопасното ползване, съобщи още Георги Георгиев. Вариант за такава връзка е само ако е изградена от общината. Пълзящи кабели занапред няма да има, увери той. Като алтернатива той посочи автономно захранване с газ, соларна енергия или батерия.

"Колички- самоделки няма да бъдат допускани на територията на Столична община. Ще искаме документи за техническа изправност, както на газовата система, така и документи за изправност на самата количката", подчерта още председателят на СОС.

"Не обявяваме война на преместваемите обекти, а на тези, които не работят по правилата", подчерта главният архитект на София Здравко Здравков.

Той съобщи, че в резултат на извършените проверки е прекъснато електрозахранването на 134 незаконно свързани обекта. Установено е, че 137 преместваеми обекти са без въвеждане в експлоатация и са им дадени предписания. Съставени са актове за премахване на 155 обекта, които все още са в процедура, на други 51 обекта са издадени актове за спиране на тока, тъй като са били свързани незаконно. Освен това са издадени заповеди за премахване на 84 обекта, които още не са приведени в действие и са премахнати 171 обекта на територията на града, посочи главният архитект и изчисли, че с предприетите действия, ще бъдат премахнати общо над 320 павилиона. Забраняват каруците в София през 2022 г.

Главният архитект на София е убеден, че промените създават възможност общината да влезе в ролята на добър стопанин. Коментирайки промените по отношение на външните връзки към преместваемите обекти, той подчерта: "Създаваме ясен ред, по който да се свързват към инженерната мрежа, а тези, които са по парковете – ние да си влезем в ролята на организатор за захранването, без да се опъват кабели до незнайно какви касети".

 

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички