Зеленски и Денков подписаха декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна


Зеленски и Денков подписаха декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна
Снимка: БГНЕС

2924

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел се срещнаха с президента на Украйна Володимир Зеленски в Министерски съвет. Разговорът стартира около час, след като държавният глава дойде на официална визита в София. Той пристигна с правителствен самолет с полет от Кишинев.

„Темите сигурност и отбрана бяха акцент на съвместната ни среща с премиера на Република България акад. Николай Денков и президента на Украйна Володимир Зеленски. Изразихме солидарността си с Украйна и украинския народ“, написа Мария Габриел във Facebook.

След срещата между тримата политици в Министерския съвет се проведе и разговор между делегациите на България и Украйна.

След разговорите украинският президент Володимир Зеленски и премиерът на България Николай Денков подписаха съвместна декларация относно евроатлантическата интеграция на Украйна. Това стана в Министерския съвет. Подписан беше и меморандум за разбирателство между министерствата на енергетиката на България и Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски направи първи официален коментар след пристигането си в България. След като проведе среща в МС с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, украинският държавен глава заяви, че се радва да посети страната ни.

„Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е противник на политиката на геноцид, която Русия води срещу нашата страна. Благодаря ти, България, че защитаваш живота на нашите хора. Благодаря на премиера, на вицепремиера, на цялото правителство и на Народното събрание“, заяви той.

Украинският президент подчерта, че единството е пътят към мира. „С премиера проведохме съдържателни преговори. Докато продължава агресията на Русия, се договорихме да активизираме сътрудничеството в отбранителния сектор”, допълни Зеленски.

Зеленски обяви, че детайлно е обсъдена отбраната и помощта, която България предоставя на Украйна. „Ще продължим разговора за лечението и рехабилитацията на украински войници в България и за обучението на военно-медицински персонал. Помолих България да вземе участие във възстановяването на Украйна“, добави той.

Президентът завърши изказването си с емоционални думи: „Украйна никога няма да забрави, че в такъв труден за нас момент – на загуба на животи, в борбата за живот, че вие сте с нас. Високо оценявам това. Много Ви благодаря! Слава на Украйна!“.

 

Президентът на Украйна кацна в София минути след 12.00 ч. Полетът бе извършен с българския правителствен самолет. Новината за еднодневното посещение на Зеленски обяви тази сутрин премиерът Николай Денков.

Визитите на Зеленски винаги се следят с повишено внимание и до последно се пазят в тайна от съображения за сигурност.

От началото на войната в Украйна до момента Зеленски е посетил общо 13 държави на три континента, а България е втората държава от Източния фланг на НАТО след Полша.

Винаги по време на визитите си президентът Зеленски носи зелена тениска и камуфлажни панталони, а не костюм и вратовръзка, за да напомни на света, че идва от военна зона, от страна, в която се води въоръжен конфликт.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Парламентът разреши преговори с Украйна за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене"

ЕК подкрепя Украйна да купи българските ядрени реактори с евросредства

Байдън дава половин милиард долара военна помощ на Украйна

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички