Земетресението в Турция ще струва поне 84 милиарда долара


Земетресението в Турция ще струва поне 84 милиарда долара
Снимка: Getty Images

5319

Най-тежкото земетресение в Турция от почти век насам е нанесло материални щети, които може да струват на държавата близо 84,1 милиарда долара, съобщи турска бизнес група, цитирана от Reuters. Правителството оценява щетите на над 50 милиарда долара. След мощния трус: Взривен газопровод, градове в руини и цели провинции без ток в Турция (СНИМКИ и ВИДЕО)

Общият брой на загиналите в Турция и Сирия от земетресенията миналия понеделник с магнитуд до 7,7 достигна 36 000 души и изглежда, че ще нарасне още повече. Седмица след разрушителните трусове фокусът на действията се измести от спасяването на оцелели, затрупани под развалините, към осигуряване на подслон, храна и психологически и социални грижи за пострадалите.

Доклад, публикуван през уикенда от Конфедерацията на турските предприемачи и бизнесмени (TÜRKONFED), изчислява, че щетите възлизат на 84,1 млрд. долара - 70,8 млрд. долара за ремонт на хиляди домове, 10,4 млрд. долара от загубата на национален доход и 2,9 млрд. долара от загубата на работни дни.

Според доклада основните разходи ще бъдат свързани с възстановяването на жилищата, инфраструктурата, както и посрещането на краткосрочните, средносрочните и дългосрочните нужди от подслон на стотици хиляди хора, останали без дом. Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че държавата ще завърши възстановяването на жилищата в рамките на една година и правителството подготвя програма, която "отново да изправи страната на крака".

Около 13,4 милиона души живеят в десетте окръга, засегнати от трусовете миналата седмица, което се равнява на около 15 на сто от цялото население на Турция. Районът произвежда близо 10 на сто от БВП на страната.

Засегнатите райони произвеждат главно земеделска продукция, текстил и конфекция, като основният икономически център е Газиантеп. Износът им може да спадне с няколко милиарда долара и заради влошената пристанищна инфраструктура.

Земетресението със сигурност ще увеличи и бюджетният дефицит на Турция за 2023 година и той се очаква да надхвърли 1 трилион турски лири (53,1 млрд. долара). Според Bloomberg свързаните с бедствието публични разходи ще са в размер на 5,5% от БВП на страната.

Въздействието на земетресението върху брутния вътрешен продукт е малко вероятно да бъде толкова силно, колкото след земетресението през 1999 г. в Северозападна Турция, което засегна индустриалното сърце на страната, заяви в неделя изпълнителният директор на МВФ Махмуд Мохиелдин на Арабския фискален форум.

Въпреки това икономисти и официални лица смятат, че земетресението ще намали икономическия растеж с до два процентни пункта през тази година. Турското правителство прогнозира растеж от 5 процента през 2022 г. и преди земетресението прогнозираше растеж от 5,5 процента през 2023 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Милиарди потекоха към Турция след земетресението. Кой се притече на помощ?

След разрухата: Къде и как можем да дарим за пострадалите в Турция и Сирия?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички