15 държави от ЕС, сред които и България, искат таван на цената на природния газ


15 държави от ЕС, сред които и България, искат таван на цената на природния газ
Снимка: iStock

2863

България и още 14 страни членки на ЕС призовават за налагане на таван на цените на целия внос на природен газ, влизащ в Блока, за да се поставят под контрол растящите сметки за енергия. 15-те държави са посочили исканията си в писмо, изпратено до ЕК. Това е първият път, когато поддръжниците на т.нар. "таван на газа" обединяват сили в съвместна декларация с намерения.

"Таванът на цените е единствената мярка, която ще помогне на всяка държава членка да смекчи инфлационния натиск, да управлява очакванията, да осигури рамка в случай на потенциални прекъсвания на доставките и да ограничи допълнителните печалби в сектора", се казва в писмото, което подчертава, че таванът на цените трябва да е "приоритет" за Брюксел.

В подкрепа на таван на цената на газа

Документът е подписан от Белгия, България, Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания и е изпратен на еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон. Писмото е съставено в навечерието на срещата на енергийните министри на ЕС в петък, които се очаква да одобрят пакет от 3 спешни мерки. 10 държави от ЕС настояват за таван на цената на газа

Призивите за ограничаване на цената на вноса на газ в ЕС набраха сила през последните седмици, след като през август цената на газа достигна рекордна стойност в размер на 346 евро/MWh. Цените постепенно спаднаха и към днешна дата са под границата от 200 евро – 5 пъти над нивата от преди година.

Страните, подкрепящи идеята за таван на цените на газа, смятат, че ЕС, използвайки лоста си като най-големия единен пазар в света, трябва да наложи лимит на цената, която е готов да плати за вноса на синьо гориво. За тесния енергиен пазар на Блока, който страда от несъответствие между търсене и предлагане – цените са по-високи спрямо тези за Азия и САЩ. Именно природният газ определя крайната цена на електроенергията, въпреки производството на енергия и от по-евтини и екологични източници.

Подписалите се държави смятат, че чрез таван на цените на газа сметките за ток може да бъдат изкуствено ограничени. "Енергийната криза, започнала миналата есен, се влоши с времето и сега причинява непоносим инфлационен натиск, който удря тежко нашите домакинства и бизнес", се казва в писмото. Европа опитва да наложи таван на цената на тока

ЕК се колебае по въпроса

15-те държави призоваха ЕК да представи първоначално предложение за горна граница на газа на министерската среща в петък и по-късно да разработи официален правен текст за преговори и одобрение. Еврокомисията обаче има колебания – към момента тя още проучва рисковете, произтичащи от такова решение. Германия – най-големият потребител на газ в ЕС, се противопостави на газовия таван. Изпълнителната власт се опасява, че безпрецедентната мярка може да изплаши доставчиците точно, когато Блокът отчаяно търси неруски доставки, особено на втечнен газ, за да изкара зимата без големи прекъсвания на тока.

Очаква се конкуренцията за танкери с втечнен газ да се засили още повече, след като температурите започнат да падат, като може да се увеличи допълнително, ако китайската икономика се съживи след периода на забавяне. Европейската комисия се готви да наложи таван на цените на руския газ

"Ако ЕС въведе таван на цените, а всички останали потребители по света не го направят, тогава газът ще отиде при други потребители и така може да предизвикаме недостиг на газови доставки", предупреди миналата седмица германският министър за Европа и климата Анна Люрман.

Норвегия, която тази година измести Русия като водещ доставчик на газ за ЕС, е отворена за обсъждане на по-ниски такси, но е "скептична" за определянето на широк таван за цената на природния газ. Норвегия трябва да свали цената на газа, за да спаси Европа

Таван на руския газ

Досега ЕК предлагаше само таван на цените на руския газ, за да лиши Кремъл от приходи, които да бъдат насочени към финансиране на войната в Украйна, която досега се оказа много скъпа за Москва. "Подходът към Русия и други партньори трябва да бъде различен", заяви енергийният еврокомисар Кадри Симсон.

Но в съвместния си призив 15-те страни недвусмислено отхвърлиха идеята за ценови лимит, предназначен най-вече за руския газ. Предложението им е насочено към целия внос на газ, независимо от географския произход.

"Таванът трябва да се прилага за всички транзакции на едро с природен газ, а не да се ограничава до внос от определени юрисдикции. Той може да бъде проектиран така, че да гарантира сигурността на доставките и свободния поток на газ в Европа, като същевременно постига нашата обща цел за намаляване на търсенето на газ", се казва в писмото на 15-те страни членки.

Документът не предоставя технически подробности, като например колко висок трябва да бъде таванът. Ясно е обаче, че трябва да е по-висок от цената, плащана на азиатските и американските пазари, за да се гарантира, че Европа ще остане привлекателна дестинация. Като пазарен инструмент, газовият таван ще изисква от държавите членки одобрение и въвеждане на квалифицирано мнозинство. Ще бъдем ли ощетени, ако ЕС наложи таван на приходите от ток?

За момента се очертава, че 15-те страни членки няма да получат нужните гласове, въпреки че биха могли да привлекат гласовете на някои страни, които още не са взели решение – Швеция, Ирландия и Кипър например. Одобрението на документа от крайбрежни страни, като Испания, Италия, Франция и Белгия, е от решаващо значение, защото те получават по-голяма част от вноса на втечнен газ.

Чехия – настоящият ротационен председател на Съвета на ЕС – не добави името си към писмото, за да запази позицията си на безпристрастен модератор.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.79599
 • GBP
  1
  2.32757
 • JPY
  100
  1.13139
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички