2.7 трилиона долара годишно струва постигането на въглеродна неутралност до 2050 г.


2.7 трилиона долара годишно струва постигането на въглеродна неутралност до 2050 г.
Снимка: iStock

2073

Глобални инвестиции от 2.7 трилиона долара на година са нужни за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г. и избягване на покачване на температурите с над 1.5 градуса по Целзий през този век, сочи доклад на консултантската компания Wood Mackenzie.

Според учени светът трябва да ограничи средното покачване на температурите по света до 1.5 градуса по Целзий през настоящия век, за да избегне катастрофални ефекти в резултат на климатичните промени. Много правителства се ангажираха да понижат емисиите до нетна нулева неутралност (net zero) до средата на този век в опит да постигнат заложената цел.

Въпреки това, повечето страни се намират в ситуация, в която няма да могат да постигнат дори заложените цели за емисиите до 2030 година, става ясно от доклада, цитиран от Reuters.

Съществуващите ангажименти на правителствата за свиване на емисиите няма да са достатъчни за ограничаването на растежа на температурата до 1.5 градуса по Целзий, като навярно поставят света пред перспективата температурите да нараснат с 2.5 градуса по Целзий до 2050 година, според ООН.

От Wood Mackenzie посочват, че за декарбонизация на енергийния сектор са нужни инвестиции от 1.9 трилиона долара годишно, като тази сума трябва да скочи със 150% до 2.7 трилиона долара на година, за да се ограничи покачването на температурите до 1.5 градуса по Целзий. Три четвърти от тези инвестиции са необходими в секторите на електроенергията и инфраструктурата.

„Постигането на 1.5 градуса по Целзий ще е изключително предизвикателство, но е възможно и до голяма степен зависи от действията, предприети през това десетилетие”, казва Саймън Флауърс, председател и главен анализатор в Wood Mackenzie.

Възобновяемите енергийни източници като вятъра и слънчевата енергия трябва да се превърнат в основния източник на енергия за подкрепа на електрификацията на транспорта и производството на зелен водород, пише в доклада.

Петролът и газът все още играят роля като част от управлявания преход. Ще има естествено изчерпване, тъй като се развиват варианти с ниски и нулеви въглеродни емисии, но предлагането все още трябва да се попълва, докато вървим към нетната нула“, казва Пракаш Шарма, зам. президент на Wood Mackenzie и водещ автор на доклада.

Екстремните горещини разкриха истинския потенциал на слънчевата енергия в Европа

За първи път инвестициите в слънчева енергия ще изпреварят разходите за производство на петрол 

Германия с амбициозна цел: Става въглеродно неутрална 5 години по-рано

Защо водородът все още не се използва масово като енергиен носител?

МАЕ: Световното потребление на въглища достига невиждани стойности през 2022 г.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички