Екстремните горещини разкриха истинския потенциал на слънчевата енергия в Европа


Екстремните горещини разкриха истинския потенциал на слънчевата енергия в Европа
Снимка: iStock

6366

Значителното увеличение на производството на слънчева енергия в Южна Европа е имало водеща роля за предотвратяване на недостига на енергия по време на горещите вълни през последните седмици, когато температурите счупиха рекорди и предизвикаха безпрецедентно търсене на охлаждане чрез климатици и други подобни устройства, пише Reuters.

Слънчевата енергия е особено подходяща за справяне с летните горещини, тъй като слънчевата радиация е най-силна в най-горещата част на деня, когато и търсенето на електроенергия с цел охлаждане е най-голямо.

"Значителният ръст на слънчевата енергия на практика компенсира пиковете, причинени от охлаждането (чрез климатици)", казва Кристиан Руби, главен секретар на групата на електроенергийния сектор Eurelectric, за ситуацията в Испания.

Испания и Гърция са сред страните, които инсталираха множество соларни панели в условията на рекордно високите цени на енергията през миналата година и стремежа за повишаване на енергийната сигурност, свързан с нахлуването на Русия в Украйна.

През миналата година Испания е добавила рекордните 4,5 гигавата фотоволтаични мощности, в резултат на което производството на слънчева енергия през юли (обикновено един от най-горещите месеци) е било по-високо от всеки друг месец досега, заяви испанският оператор на електропреносната мрежа Red Electrica. Данните на Ember показват, че слънчевата енергия е осигурила почти 24% от електроенергията в Испания през юли тази година, в сравнение с 16% през юли 2022 година.

Когато рязкото покачване на температурите и търсенето на охлаждане доведоха до пик в търсенето на електроенергия в Сицилия на 24 юли, почти половината от свръхпотреблението - което възлизаше на 1,3 GW - беше покрито от слънчева енергия, сочат данните на Refinitiv. Производството на слънчева енергия в Сицилия през миналия месец е било повече от два пъти по-голямо от това през юли 2022 година.

"Без допълнителната слънчева енергия въздействието върху стабилността на системата щеше да се окаже много по-лошо", заявява Натали Герл, енергиен анализатор на Refinitiv.

За първи път соларните централи в България произведоха повече ток от АЕЦ

Възходът на слънчевата енергия в Европа вече оказва влияние върху състоянието на енергийните мрежи при пиково търсене на ток;

Снимка: iStock

Слънчевата енергия сама по себе си не може да поддържа мрежите, когато са подложени на сериозно натоварване. Катания, разположена под планината Етна в източната част на Сицилия, се сблъска с прекъсвания на електрозахранването и водоснабдяването, за които местните власти обвиниха отчасти горещините. В Атина операторът на електропреносната мрежа IPTO съобщи, че горски пожари са повредили части от електропреносната мрежа.

По-голямото количество слънчева енергия обаче помогна за задоволяване на търсенето и в двете страни. По време на пика на потреблението на електроенергия в Гърция тази година, също на 24 юли, фотоволтаиците са покрили 3,5 GW от общо 10,35 GW потребление, съобщава операторът на мрежата IPTO.

Дори в по-хладни и по-малко слънчеви западни страни като Белгия слънчевата енергия е покрила повече от 100% от допълнителната енергия, необходима по време на среднощните пикове в търсенето на електроенергия.

Спад на търсенето

Въпреки бързия си растеж слънчевата енергия все още е сравнително малък дял от енергията в повечето страни, където източници, включващи вятърна, газова, въглищна и ядрена енергия, обикновено покриват по-голямата част от търсенето през годината.

Според анализатори втори фактор е помогнал за поддържането на енергийните системи в Европа това лято: като цяло търсенето на електроенергия е било сравнително ниско.

Това е така от енергийната криза в Европа през миналата година, когато Русия намали доставките на газ за Европа. Цените на енергията в Европа все още са високи в сравнение с историческите нива - и потребителите и промишлеността реагираха, като използваха по-малко енергия.

Екстремните горещини през това лято на моменти нарушиха тази тенденция. Като цяло обаче търсенето е под нормалното - средната почасова консумация на електроенергия в Италия през юли е била с 4,4% по-ниска от тази през юли 2022 г., а в Испания - с 3,6%, сочат данните на Refinitiv. "Единствената причина, поради която това е било поносимо, е периодът на ниско търсене на електроенергия, в който се намираме в момента", казва Герл от Refinitiv.

Най-лошото тепърва предстои?

Учените очакват, че изменението на климата ще направи горещите вълни, от които Южна Европа пострада това лято, по-чести и още по-тежки през следващите години, което ще увеличи тежестта върху енергийната инфраструктура на Европа.

"Нашите енергийни системи наистина не са проектирани да се справят с такива ситуации", казва Симоне Талиапиетра, старши научен сътрудник в мозъчния тръст Bruegel.

Още преди тазгодишните горски пожари и рекордните температури, горещините и сушата през миналата година намалиха производството на електроенергия от ВЕЦ, затрудниха транспортирането на гориво по реките и принудиха някои атомни електроцентрали да намалят производството си, когато охлаждането на централите беше ограничено от високите температури на реките.

В писмо до Европейската комисия миналата седмица индустриални групи, включително SolarPower Europe, призоваха политиците да ускорят инвестициите в енергийните мрежи и да насърчат проекти, които съчетават слънчевата енергия със съхранение на енергия, за да се гарантира, че слънчевата енергия се разраства достатъчно бързо, за да се постигнат целите, свързани с климатичните промени.

За първи път инвестициите в слънчева енергия ще изпреварят разходите за производство на петрол

Британската Hive Energy изгражда мащабни соларни проекти в Сърбия

Германската Profine Energy готви строителство на плаващи соларни панели в яз. Огоста

Китай удвоява мощностите от вятърна и слънчева енергия до 2025 година

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички