Германската Profine Energy готви строителство на плаващи соларни панели в яз. Огоста


Германската Profine Energy готви строителство на плаващи соларни панели в яз. Огоста
Снимка: iStock

4322

Компанията Profine Energy съобщава, че е завършила първата фаза от икономическата и техническа оценка за изграждането на плаващ соларен парк на язовир „Огоста“.

Съвместното дружество между германските компании Profine Group и Wirth Gruppe заяви, че това може да е най-големият подобен фотоволтаичен парк в Европа. Компанията смята да построи завод за производство на плаващи компоненти край Монтана и да създаде обособена индустриална зона в града.

Инвестицията в производствени мощности може да е над 50 млн. лева и да разкрие стотици нови работни места с постоянна заетост. Освен това Profine Energy ще инвестира за развитието на региона и опазването на природата и аквакултурата в язовира. Общата стойност на цялата инвестиция, включително изграждането на соларния парк и ремонта на язовирната стена, може да достигне 1 млрд. евро. Това би била първата стъпка към превръщането на

„Резултатите от първоначалната оценка на проекта са положителни. Обнадеждени сме, че инвестиция от такъв мащаб може да се реализира точно в Северозападна България. Тя би допринесла значително за развитието на местната икономика и за откриването на повече работни места в региона. Подобна инвестиция ще превърне Община Монтана в лидер и двигател на зеления преход в България“, отбелязва Крум Василев, представител и управляващ партньор в компанията за България.

Компанията вече обяви, че ще използва предимно български подизпълнители, което ще спомогне за развитието на сектора в България и ще генерира допълнителни работни места. Потенциалната инвестиция ще създаде нуждата от квалифицирани служители с научно-техническа и инженерна насоченост, които ще са ангажирани с ремонта на язовира, изграждането на плаващия соларен парк и промишленото производство, посочват от компанията.

Първият плаващ соларен парк в България може да заработи до 4 години. Той ще се намира на територията на язовир „Огоста“. Това заяви за БТА в началото на март управляващият партньор в България на компанията Profine Energy Крум Василев. По думите му първоначално плановете са били той да е с мощност около 1 GW, но в крайна сметка тя ще бъде между 500 и 800 MW.

От БТА припомнят, че граждани на Монтана, ловци и риболовци протестираха срещу инвестиционното намерение в началото на годината. Тогава икономическият министър Никола Стоянов заяви, че ако на язовира се построи фотоволтаичен парк, той няма да заеме цялото пространство върху съоръжението и няма да пречи нито на стопанските и туристическите дейности, нито на риболовците в района.

В петък на парламентарния контрол Стоянов заяви, че заради различни обстоятелства реални ремонти действия по съоръжението не са започнати. Според направена оценка възстановителните и проектантски дейности биха надхвърлили 20 млн. лева без ДДС. Министърът посочи, че частната инвестиция не е единственото възможно решение на проблема, но засега е възможна хипотеза, която да позволи в много по-спешен порядък започване на необходимите дейности.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Решено: Германска компания инвестира 1 милиард евро в Северозапада

Германски гигант смята да вложи над 1 милиард евро в най-бедния регион у нас

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички