АБВ осъди шефа на АЕЦ "Козлодуй"


АБВ осъди шефа на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

8244

"Осъдихме изпълнителния директор на АЕЦ Козлодуй срещу отказа му да ни предостави информация по Закона за достъп до обществена информация", обяви пред журналисти лидерът на АБВ Румен Петков по повод излязлото решение на Софийския административен съд. 

В подаденото от Петков заявление по ЗДОИ бяха повдигнати 12 въпроса около посещението на американския посланик Херо Мустафа в АЕЦ "Козлодуй" – до изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй", с копие до Министерството на енергетиката и ДАНС. Информация от АЕЦ "Козлодуй" бе отказана и това е причината за отправяне на въпроса към Административния съд. 

Решението на Софийския административен съд по случая е повече от ясно, повече от категорично и разпорежда на директора на АЕЦ "Козлодуй" във всичките 12 пункта, които сме поставили да бъдат удовлетворени исканията ни, каза Петков. 

Съдът с решението си задължава изпълнителния директор на атомната централа в 14-дневен срок от влизане в сила на съдебното решение да отговори на поставените от АБВ въпроси. 

"В решението на съда прозира неграмотността и омразата към обществото на директора на "Козлодуй", коментира Петков и отбеляза, че съдът посочва, че АЕЦ е задължен субект, тъй като е дъщерно дружество на БЕХ, чийто едноличен собственик на капитала е българската държава - нещо, изтъкнато в мотивите на искането на АБВ. 

"Директорът ни отговори, че те не са обет по смисъла на ЗДОИ, което е много ярка демонстрация или на неграмотност и некомпетентност, или на непочтеност към обществото и стремеж да се скрие информация от обществото", добави Петков. 

По-нататък съдът казва, че е право на гражданите да изискат информация от държавен орган или учреждение, която представлява за тях законен интерес. "Директорът на Козлодуй посяга на това право - правото на българските граждани чрез нас - АБВ да поискат информация, която е изключително важна", подчерта Петков. 

Той отбеляза още, че в случая исканата информация е свързана с обществения живот в страната и ще даде възможност гражданите да си съставят собствено мнение за дейността на задължения субект. 

"Видимо директорът на АЕЦ се страхува, че е извършил престъпление в повечето от 12-те пункта, по които проявяваме интерес и мястото му е в затвора", коментира лидерът на АБВ. "Съдът казва ясно, че изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй е следвало да предостави информацията и няма основания за отказ от предоставянето й", посочи още Петков. 

"Ако след тази позиция на съда, след това ясно решение директорът остане на поста си, това означава че за министъра на енергетиката, за БЕХ и за Борисов да се крие информация от обществото е осъзната необходимост", заяви лидерът на АБВ. 

Той е категоричен, че тези "престъпления" на ръководството на АЕЦ Козлодуй няма как да останат ненаказани и че рано или късно ще влязат в затвора. "Трябва да е ясно, че ако тези хора останат на заеманите от тях длъжности, това означава съучастие на Борисов и министъра на енергетиката", подчерта Петков. 

По същия казус с "нахлуването на посланик Мустафа в АЕЦ, енергийният министър съвсем честно ни информира, че е била информирана предния ден по телефона за такова посещение – това е отношение на САЩ към нашето правителство – това се видя и от отношението на двамата сенатори – невиждана корупция, която не може да остави без последствия отношенията между двете държави", каза още Румен Петков. 

Той е категоричен, че енергийният министър е длъжен да вземе мерки, защото е факт стремежът да се укрие информация. 

Лидерът на АБВ припомни още, че седмица след визитата на посланик Мустафа в атомната централа беше уволнен шефът на регулатора - Агенцията на ядрено регулиране и заяви: "Ще трябва тази шайка безбъдници от Козлодуй да кажат поставен ли е въпросът за ролята на регулатора при евентуални схеми за налагане на ядреното гориво за централата в Козлодуй, без то да отговаря на критериите и изискванията, да е по-ниско качествено от това, с което сега работи централата и да е по-скъпо". Ако е воден такъв разговор, обществото трябва да знае – да знае, че някой е поел ангажимент да купуваме по-скъпо и некачествено ядрено гориво, подчерта Петков. „Уестингхаус Електрик Швеция“ ще проучва алтернативно гориво за АЕЦ „Козлодуй“

Той отбеляза, че в представената вчера програма на ГЕРБ, в раздела за енергетиката, се обещава, че ще бъде направено хранилище за отработено ядрено гориво. "Искам да знам къде ще е този склад и правен ли е референдум на мястото където ще бъде? Ако е в мазата на Борисов – добре, ако е в мазата на този, който трябва да влезе в затвора - шефът на Козлодуй - също добре. Но, ако е някъде, където има риск да си тровим децата, това трябва да стане чрез референдум", добави лидерът на АБВ.

Сега отработеното гориво го връщаме вън от страната, изтъкна той и упрекна ГЕРБ, че поемат ангажименти, застрашаващи екологичната чистота. 

31% от българите живеят в енергийна мизерия. Най-евтиният ток е от "Козлодуй", изтъкна още Петков и изрази опасения, ако искат да ни натресат по-скъпо гориво, очевидно искат оскъпяване на тока. 

Румен Петков отбеляза още, че седмица преди визитата на посланик Мустафа в АЕЦ "Козлодуй" беше разпусната една комисия, съставена със заповед на шефа на БЕХ тогава Жаклен Коен, на която се възлагаше да се направи анализ на перспективата за изграждане на 7 блок в АЕЦ "Козлодуй". "След разпускането ѝ, това ще бъде възложено на ръководството на АЕЦ "Козлодуй" като хората, вместо да са в затвора, където им е мястото, ще решават стратегически въпроси, по които първо са некомпетентни и неграмотни, второ - те са в зависимости и то зависимости, които са в тотално противопоставяне на националния и на обществения интерес на страната", заключи Петков.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички