Политик: АЕЦ "Козлодуй" е разграден двор, оставки и затвор за шефовете му


Политик: АЕЦ "Козлодуй" е разграден двор, оставки и затвор за шефовете му
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

5654

"Тази шайка, която оглавява АЕЦ "Козлодуй", ще влезе в затвора неминуемо". Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков след заседанието на Административния съд - София по подадената от него жалба срещу АЕЦ "Козлодуй" за непредоставена информация за посещението на посланика на САЩ Херо Мустафа в атомната електроцентрала. 

Жалбата е срещу отказ за предоставяне на информация от страна на АЕЦ "Козлодуй", поискана по Закона за достъп до обществена информация. В заявлението по ЗДОИ са повдигнати 12 въпроса около посещението на американския посланик в атомната централа – до изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй", с копие до Министерството на енергетиката и ДАНС. От централата отказаха да дадат поисканата информация, което доведе до сезирането на Административния съд. 

Румен Петков съобщи, че допълнително е предоставил на съда като аргументи да бъде уважено искането за предоставяне на отказаната от АЕЦ "Козлодуй" информация - писмената позиция на Български енергиен холдинг (БЕХ), в която те препращат към АЕЦ "Козлодуй", които разполагат с нужната информация, също писмената позиция на министъра на енергетиката. Лидерът на АБВ определи като "доста унизителна" позицията на енергийния министър и поясни: "Защото министърът ни информира, че всъщност е информиран по телефона предния ден за посещението, представител на Министерството на енергетиката не е присъствал, а Министерството на енергетиката не знае нито темите, които са обсъждани, нито състава на делегацията". 

Петков е категоричен: "Искаме ясен отговор предоставени ли са документи на присъстващите външни лица. Искам да получа списък на предоставените документи и приемо-предавателен протокол за тях, т.е. на какво основание са предоставени, присъствали ли са медии – български и чуждестранни. Ако да – копие от регистрационната бланка със заличена, разбира се чувствителна информация за всеки от присъстващите български и чуждестранни представители". 

По време на посещението присъствали ли са български и/или чуждестранни физически лица, които не са служители на посолството на САЩ в България и на атомната централа в Козлодуй, в това число, съдействащи за превода и разбира се, бланките които им е предоставена възможността да влязат на територията на този стратегически обект, каза още, че е поискал лидерът на АБВ. 

Ако АЕЦ не бъде задължен да предостави исканата информация, ще бъде много тежко престъпление към националната сигурност и към енергийната сигурност на страната, убеден е Румен Петков. "Ако тези неща се укриват, значи нямаме държава, значи всъщност Козлодуй е разграден двор", коментира Петков и добави, че е убеден, че ръководството на "Козлодуй" ще влезе в затвора заради това, рано или късно. 

"Нямаме отговор чия е инициативата за срещата, кой кога е завел искане за издаване на разрешение за достъп, кой кога е одобрил искането за разрешението за достъпа, как е информирано Министерството на енергетиката, а стана ясно, че не е било информирано, т.е. българската държава не е информирана", посочи Петков. Той подчерта, че по време на визитата на американския посланик в централата не е присъствал служител на Министерството на енергетиката и уточни, че сред поисканата от ръководството на АЕЦ информация е какъв е бил съставът на делегацията, външните лица, какъв е бил дневният ред. Поискано е копие от него и също протокол от срещата. 

"Ако се крие протоколът от срещата, се прави нещо зад гърба на Министерството на енергетиката, зад гърба на Българския енергиен холдинг, т.е. зад гърба на българската държава, без съмнение - и на българските граждани", отбеляза Петков. Той добави, че е изискана и информация до кои зони на "Козлодуй" е осигурен достъп по време на посещението и какви са проектите, предоставени на посетителите. 

Лидерът на АБВ подчерта, че днес е важно да покажем, че можем да защитим собствения си интерес, в това число националната си сигурност и енергийната си сигурност. Другото, продължи той - ще е изключително грозен акт в очите на българските граждани и разбира се на нашите партньори. 

От страна на АЕЦ "Козлодуй" на делото се е явил юрист, който, както отбеляза Петков, не е нужно да влиза в затвора. "В затвора трябва да влязат само директорите", добави той. 

Още по темата: Ръководството на АЕЦ Козлодуй да бъде незабавно уволнено, настояват от АБВ 

Председателят на АБВ ще попита ДАНС как Херо Мустафа е допусната в АЕЦ "Козлодуй"

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички