Администрацията на Байдън одобри мащабен спорен проект за добив на нефт в Аляска


Администрацията на Байдън одобри мащабен спорен проект за добив на нефт в Аляска
Снимка: iStock

4811

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри спорния мащабен проект за добив на петрол в богатия на залежи Северен склон на Аляска, предаде Асошиейтед прес. Това е едно от важните решения, свързани с климата на Байдън и ще бъде осъдено от еколозите, които твърдят, че е в противоречие с поетите от президента ангажименти в тази област.

Новината идва, след като администрацията обяви, че ще забрани или ограничи сондажите в други райони на Аляска и Северния ледовит океан.

Планът „Уилоу“ (Willow) първоначално ще позволи три сондажни площадки, които според разработчика на проекта ConocoPhillips ще включват 219 сондажа. Четвъртото място за сондиране, предложено в проекта, ще бъде отхвърлено. Компанията обяви, че опцията с три сондажни площадки, е работеща. Според предварителните изчисления в следващите 30 години компанията трябва да произведе около 600 млн. барела петрол.

Базираната в Хюстън ConocoPhillips ще се откаже от правата си върху около 68 000 акра налични концесии в Националния петролен резерв на Аляска.

Екоактивисти се възмутиха от готовността на Байдън да позволи случването на проекта, който според тях излага на риск климатичното наследство на президента. Според тях с разрешението петролната компания ConocoPhillips да задвижи плана за сондажи, Байдън ще наруши и предизборното си обещание да спре петролните сондажи върху държавни земи.

Решението на администрацията вероятно няма да бъде последното, тъй като се очакват съдебни спорове, повдигнати от екологични организации.

Проектът „Уилоу“ на ConocoPhillips може да произвежда до 180 000 барела петрол дневно, да създаде 2500 работни места по време на строителството и 3000 постоянни позиции и да генерира милиарди долари допълнителни възнаграждения и данъчни приходи за федералното, държавното и местното правителство.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

В борба срещу високите цени: САЩ ще продава извънредно петрол от резерва

Ще увеличи ли ОПЕК+ добива на петрол до края на годината?

Най-голямата петролна компания в света отчете рекордна печалба

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички