В навечерието на изборите: Освобождават още петрол от Стратегическия резерв на САЩ


В навечерието на изборите: Освобождават още петрол от Стратегическия резерв на САЩ
Снимка: iStock

2369

Администрацията на Джо Байдън възнамерява да продаде още петрол от Стратегическия резерв на САЩ, за да намали цените на горивата преди изборите за Конгрес през ноември. Това твърдят запознати с въпроса източници на Reuters. Според един от тях официалното съобщение на президента се очаква тази седмица като част от отговора на войната в Украйна.

Продажбата ще пусне на пазара останалите 14 млн. барела от предварително обявеното и най-голямо досега освобождаване от резерва, започнало през май. Петролните резерви на САЩ достигнаха най-ниското си ниво от 1984 г.

Според друг източник администрацията е разговаряла и с петролните компании за продажба на още 26 млн. барела от резерва, разрешена от Конгреса през фискалната 2023 г., която започна на 1 октомври.

Министерството на енергетиката ще пусне подробности за евентуалното обратно изкупуване на петрола, което показва целта на Белия дом да се справи с високите цени по бензиностанциите, като същевременно подкрепя местните сондажи.

Нарастващите цени на бензина на дребно ускориха инфлацията до най-високото ниво от десетилетия, което представлява риск за Байдън и колегите му демократи преди междинните избори на 8 ноември, на които целят да запазят контрола над Конгреса.

Според източниците администрацията е говорила с енергийни компании за обратно изкупуване на петрол до 2025 г., за да запълни резерва, след като през март Байдън обяви най-голямата продажба изобщо – 180 млн. барела от май до октомври.

Министерството на енергетиката още разполага с 14 млн. барела петрол, останали за продажба от одобреното за миналата фискална година количество, тъй като продажбите бяха забавени през юли и август заради празниците и горещото време.

"Администрацията има малък прозорец преди междинните избори, за да се опита да намали цените на горивата или поне да демонстрира, че се опитва. Белият дом не одобри бензинът да е 4 долара за галон и даде сигнал, че ще предприеме действия, за да предотврати достигането отново на тази цена", посочи източник, запознат с разискванията в Белия дом. Цени на горивата: Колко дават за бензин в САЩ?

Средните цени на бензина в САЩ достигнаха около 3.89 долара за галон в понеделник, което е с около 20 цента повече отпреди месец и с 56 цента повече спрямо миналата година по това време. Цените на бензина удариха рекордната средна стойност над 5 долара през юни.

Министерството на енергетиката и Белият дом не отговориха на исканията за коментар за продажбите от резерва.

През май министерството заяви, че ще пусне оферти в края на тази година за обратно изкупуване на около 1/3 от продадените 180 млн. барела. Прогнозите са, че тогава доставките ще са свързани с по-ниски цени на петрола и по-ниско търсене, вероятно след фискалната 2023 г., чийто край е на 30 септември 2023 г. Според два източника обратното изкупуване може да продължи до 2025 г.

Служители на Байдън в последните месеци призоваха петролните рафинерии – Exxon Mobil, Chevron и Valero – да не увеличават износа на гориво и ги предупредиха за евентуални последици, ако заводите не трупат запаси.

Администрацията не е премахнала потенциалната забрана за износ на бензин и дизел, въпреки че според противниците на подобен ход това може да изостри енергийната криза в Европа и да повиши цените на горивата у нас.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Петролът в САЩ скочи към 115 долара за барел

ОПЕК+ вдигна добива с 50% над очакваното, но петролът държи висока цена

ОПЕК+ обсъжда сериозно вдигане на добива, за да задоволи търсенето

Саудитска Арабия вдига добива на петрол заради руското ембарго

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички