Бензинът в САЩ поскъпна рекордно заради хакнатия нефтопровод


Бензинът в САЩ поскъпна рекордно заради хакнатия нефтопровод
Снимка: iStock/Guliver

2118

Цената на дребно на бензина в САЩ поскъпна до най-високото си равнище от 2014 година в резултат на спирането на най-големия нефтопровод в страната Colonial Pipeline, който бе блокиран от хакерска атака, става ясно от данните на Американската автомобилна асоциация, цитирани от вестник „Монитор”.

От края на миналата седмица, когато нефтопроводът спря работа, до вчера сутринта цените на бензина в САЩ са нараснали със 7 цента. Средната цена достигна 3.02 долара за един галон (3.785 литра), което е най-високата стойност от месец октомври 2014 година.

Според Американската автомобилна асоциация, в краткосрочен план може да се очакват допълнителни колебания в цената, като завръщането към нивата от преди атаката ще стане успоредно с възстановяването на работата на нефтопровода.

Анализаторите очакваха подобно поскъпване в резултат на спирането на Colonial Pipeline.

От компанията оператор на нефтопровода обявиха в края на миналата седмица, че срещу системите им е била извършена атака със зловреден софтуер, който криптира данни, изисквайки плащането на откуп под формата на криптовалути за да предостави обратно ключ за дешифриране. Петролът може да поевтинее до 10 долара за барел?

Хакерите са ударили 100 гигабайта данни, което е принудило компанията да спре работата на нефтопровода, предават медиите в САЩ.

Тръбата Colonial Pipeline, която свързва Тексас с Ню Джърси, е отговорна за 45% от енергийните доставки към Източното крайбрежие на САЩ.

От компанията оператор обявиха вчера, че ще възстановят работата си до края на деня. По информация на NBC News, от оператора са платили откуп от близо 5 млн. долара на хакерите. 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички