Битовите потребители купуват ток на свободния пазар от 2027 г. с избор за фиксирана или динамична цена


Битовите потребители купуват ток на свободния пазар от 2027 г. с избор за фиксирана или динамична цена
Снимка: Thinkstock/ Guliver

4271

Битовите потребители у нас ще купуват ток на свободния пазар от 2027 година в резултат на реформа на енергийния сектор у нас, която вече навлезе в ход за бизнеса, но досега не засягаше доставките за бита.

Потребителите ще могат да избират доставка на електричество на динамична или фиксирана цена в зависимост дали разполагат с интелигентен измервателен уред, а продължителността на договорите ще бъде най-малко една година.

Паралелно с това ще бъде прекратена ролята на Националната енергийна компания (НЕК) като обществен доставчик, като предстои и премахване на квотите на производители на регулирания пазар.

Това предвижда публикуван за обществено обсъждане законопроект за допълнение на Закона за енергетиката, с който се регламентират стъпките за пълна либерализация на електроенергийния пазар.

Със законопроекта се предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електроенергия до края на 2023 г. при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 година.

Така, от 2027 година битовите потребители ще имат избор, предоставен от търговците на ток, дали цената да е фиксирана или динамична.

"Крайните снабдители и търговците на електрическа енергия предлагат на битовите крайни клиенти възможност за сключване на договори с фиксиран срок и на фиксирана цена, и на договори с динамична цена на електрическата енергия – за клиенти с инсталиран интелигентен измервателен уред. Продължителността на договорите е най-малко една година.“, пише в законопроекта.

Друга основно предложение в законопроекта гласи, че 60% от купувания ток трябва да бъде по дългосрочни договори. Което означава, че търговците на електроенергия ще трябва да имат дългосрочни договори за доставка с производителите на ток.

Това е ключова стъпка от реформата на електроенергийния пазар, чието изпълнение ще осигури следващите плащания, които страната ни следва да получи по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост, посочват от пресцентъра на енергийното министерство.

Проектът въвежда разпоредбите на Директива 2019/944 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 относно общите правила на вътрешния пазар на електроенергия и за изменение на Директива 2012/27/ЕС.

В съответствие с регламента, допускащ спешна намеса на държавите за справяне с високите цени на енергията, законопроектът предвижда, че регулираните цени за бита могат да се определят и под себестойност в период на криза, посочват от Министерство на енергетиката. В тези случаи разходите на крайните снабдители и търговците подлежат на компенсиране, пише в съобщението.

Разработените предложения въвеждат дефиниция и критерии за енергийна бедност за домакинствата за целите на либерализацията на пазара и приоритетно третиране на тези домакинства при финансиране на проекти за енергийна ефективност, добавят от енергийното министерство.

Наскоро премиерът Николай Денков посочи, че потребителите, които няма да могат да посрещат сметките си за ток след 2026 година, ще бъдат подпомагани от държавата.

Държавата ще подпомага хората, които не могат да плащат сметките си за ток след преминаването към свободния пазар

Министерство на енергетиката търси мнението на бизнеса относно компенсациите за високата цена на тока

Цените на енергията в Германия са толкова високи, че някои компании обмислят напускане на страната

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички