Богатите петролни държави трябва да плащат климатичен данък, според бивш премиер на Великобритания


Богатите петролни държави трябва да плащат климатичен данък, според бивш премиер на Великобритания
Снимка: Getty Images

1839

Най-богатите петролни страни в света трябва да плащат данък върху извънредните печалби, за да помогнат на по-бедните държави в битката с изменението на климата, посочва бившият премиер на Великобритания Гордън Браун, предава BBC.

По думите му, страни като Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар и Норвегия се облагодетелстват от поскъпването на горивата през миналата година.

Според него, данъкът, който би събрал сума от порядъка на 25 млрд. долара, би могъл да засили перспективите относно сделка за климатичен фонд в подкрепа на по-бедните страни. Призивът на Браун идва преди предстоящата среща за климата COP 28 в Дубай, насрочена за месец ноември тази година.

Говорейки по време на срещата на ООН, посветена на климата, през миналата седмица в Ню Йорк, генералният секретар на организацията Антонио Гутериш предупреди, че световните лидери не се справят с усилията си за намаляване на въглеродните емисии.

Той призова страните, отделящи най-много емисии, да се съгласят за договор за климатична солидарност, чрез които да намалят емисиите и да подкрепят нововъзникващи икономики.

По думите на Гордън Браун, неговият план би предотвратил безизходицата и потенциалния срив по време на срещата COP 28 в Обединените арабски емирства (ОАЕ) – един от най-богатите производители на петрол.

Според него, „нефтодържавите“ са регистрирали „почти невъобразими печалби“ от покачването на цената на петрола през последните години, като петте най-богати – които включват и Кувейт – са удвоили приходите си от петрол през 2022 година.

Цитирайки данни от Международната агенция по енергетика (IEA), той казва, че глобалните приходи от петрол и газ са скочили от 1.5 трилиона долара преди COVID пандемията до безпрецедентните 4 трилиона долара.

„За да придадем контекст на тези необичайни цифри, 4 трилиона долара са 20 пъти целия световен бюджет за хуманитарна помощ. Този приход е толкова голям, че надвишава целия брутен вътрешен продукт на Великобритания”, казва той.

„Тези държави производители не са направили буквално нищо, за да спечелят тази безпрецедентна неочаквана печалба. Това представлява едно от най-големите трансфери на богатство от бедни към богати нации.”, посочва той.

Гордън Браун добавя, че високата цена на петрола и газа е била основният фактор за потенциалното тласкане на допълнителни 141 милиона души по света към крайна бедност, което е високият диапазон на оценка от научно проучване, проведено по-рано тази година.

Той призовава най-богатите петролни държави да дадат 3% от приходите си от износ - което се равнява на общо 25 милиарда долара за 2022 г., като казва, че "това е най-малкото, което могат да направят".

Бившият министър-председател - посланик на ООН за глобалното образование и посланик на Световната здравна организация за глобалното финансиране на здравеопазването - казва, че "последиците от такъв грандиозен жест биха били огромни".

„Ще дадем на раздираните от криза страни това, което липсваше на последните срещи на върха: надежда“, казва той.

Светът може да изпита недостиг на ключова суровина за зеления преход още през 2025 г. 

2.7 трилиона долара годишно струва постигането на въглеродна неутралност до 2050 г.

Очакват търсенето на уран за ядрени реактори да скочи с една трета до 2030 година

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички