"Булгаргаз" плаши да прекрати договора с "Топлофикация - София"


"Булгаргаз" плаши да прекрати договора с "Топлофикация - София"
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

3188

"Булгаргаз" настоява за заплащане на задълженията и предупреждава за принудително прекратяване на договора за доставка на природен газ с "Топлофикация - София" и настоява за търсене на общо решение с БЕХ и държавата". Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова в началото на заседанието на Столичния общински съвет по повод скока на цената на природния газ. "Булгаргаз" съди "Топлофикация София", има ли риск за парното?

Фандъкова разказа, че вчера е провела среща с министъра на финансите и министъра на енергетиката, като е получила тяхното разбиране, че трябва да се намери общо решение, така че да не се допусне огромен дисбаланс в дружеството, който автоматично ще се отрази на цялата енергийна система. "Булгаргаз" отново заведе дело срещу "Топлофикация - София"

"За съжаление, към момента се сбъдват най-песимистичните ни прогнози с повишение на цената на природния газ. Вчера очакванията ни бяха за 200 млн. лв. преразход до края на годината. Тази сутрин директорът на "Булгаргаз" обяви, че ще искат увеличение от над 30% на природния газ за ноември", заяви кметът. Фандъкова обърна внимание, че вчера "Топлофикация София" е получила писмо от "Булгаргаз", в което уведомява всичките си клиенти, че отчита значително увеличение на заявките за доставка на газ, спрямо предварително заявеното.

"В тази връзка "Булгаргаз" подчертава, че количества над договореното ще бъдат доставени само при възможност и след изрично одобрение. На този етап не знаем на какво се дължи това искане за ограничаване на потреблението. Предвид по-ранното започване на отоплителния сезон, това също е въпрос, който трябва задължително се обсъди, така че да гарантираме доставката на нужните количества към София", коментира градоначалникът.

Фандъкова заяви, че е получила уверението на министъра на енергетиката, че отоплителния сезон в София ще бъде осигурен, независимо от дисбалансите в цените между "Булгаргаз" и "Топлофикация". "Всички си дават ясна сметка, че осигуряването на топлинна енергия за над 1 млн. граждани на София няма абсолютно никаква алтернатива", каза още тя.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Запорират сметките на "Топлофикация София"?

БЕХ ще съди "Топлофикация-София" за 700 млн. лева

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички