"Булгартрансгаз" стартира пазарно проучване за за търсене на капацитет за пренос на водород


"Булгартрансгаз" стартира пазарно проучване за за търсене на капацитет за пренос на водород
Снимка: iStock

1968

Отчитайки европейските политики и приоритети за декарбонизация, „Булгартрансгаз“ ЕАД активно работи за развитие на инфраструктурата си, съобразно плановете за мащабно развитие и навлизане на водорода в енергийния микс в ЕС, обявиха от дружеството.

Водородът като енергоносител с нулеви емисии, има ключово значение в плановете на ЕС за поетапна трансформация на енергийния сектор и постигане на въглероден неутралитет до 2050 г.

Планът REPowerEU на ЕК предвижда сериозно потребление на възобновяем водород към 2030 г., равняващо се на 20 млн. тона, с определена цел от 10 млн. тона вътрешно производство и 10 млн. тона внос.

„Булгартрансгаз“ планира проекти в областта на водорода, включително за изграждане на инфраструктура за пренос на чист водород и за адаптиране на съществуващата газова инфраструктура за пренос на водородно-газови смеси със съдържание на до 10% на водород. Дружеството е активен участник и в инициативите „European Clean Hydrogen Alliance“ и „European Hydrogen Backbone“.

В тази връзка „Булгартрансгаз“ ЕАД започна необвързващо пазарно проучване за търсене на капацитет за пренос на водород. Дружеството информира всички настоящи и потенциални пазарни участници (производители, търговци и потребители) за възможността да представят своите необвързващи прогнози за търсене на капацитет за пренос на водород.

Резултатите от проучването ще покажат интереса на пазарните участници към потенциалното използване на водород, като част от бъдещия енергиен микс. Провеждането на необвързващо проучване, включително координиране със съседни оператори, ще улесни навремнното планиране на нужната инфраструктура.

Чрез провеждането на проучването, ще бъдат станат ясни очакваните нужди от капацитет за транспортиране на водород, потенциалните места за производство в България и изходни точки към крайните потребители. Резултатите ще допринесат и за своевременното планиране и изграждане на необходимата инфраструктура за пренос на водород за и през България.

Информацията следва да бъде представена до 15 септември 2023 г. След обработване на получените необвързващи заявки от пазарните участници, резултатите ще бъдат представени под формата на агрегирани данни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Защо най-голямата икономика в Европа ще разчита главно на внос на водород, а не на производство?

ЕК включва и нисковъглеродни газове в платформата за общи покупки на природен газ

ЕС готви нов търг за общи покупки, но този път не за природен газ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.83233
 • GBP
  1
  2.2729
 • JPY
  100
  1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички