Денков: Продажбата на Украйна на оборудването за АЕЦ "Белене" ще бъде обект на преговори


Денков: Продажбата на Украйна на оборудването за АЕЦ "Белене" ще бъде обект на преговори
Снимка: БГНЕС

4065

Предложението за продажбата на Украйна на закупеното оборудване за АЕЦ „Белене“ ще бъде обект на преговори, заяви министър-председателят акад. Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани на страницата на Министерския съвет във Facebook.

Той потвърди, че такова предложение е имало от Украйна. „Оказа се, че след първоначално проявения интерес, нашето служебно правителство не е придвижило въпроса за това по дипломатически път“, отбеляза премиерът и добави, че чрез министъра на енергетиката сегашното правителство е повдигнало този въпрос

"Оказа се, че има реален интерес и това ще бъде обект на преговори, които вече започнаха, но ще продължат през следващите месеци“, заяви премиерът.

Той обяви, че днес ще бъде подписан меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката, като няколко точки ще бъдат свързани с ядрената енерегетика.

Денков не коментира докъде са стигнали разговорите и дали оборудването няма да е необходимо за ремонт и разширение на действащите блокове и мощности на АЕЦ „Козлодуй“. Но по думите му, проектът „Белене“ за България е неизгоден – „трябва да стабилизираме нашата система с необходимите базови мощности, но и да развием всички други технологии, които ще направят тока много по-евтин“. Според Денков „Белене“ е неизгоден проект, защото се гради нова АЕЦ в Турция, има развитие на мощности и в Гърция, а България може да се възползва от това на енергийния пазар.

По отношение на помощта за Украйна Денков заяви: „Помагаме на Украйна, защото е нападната държава“ и припомни, че Русия обяви България за неприятелска държава и че СССР влиза в България през Втората световна война без България да е обявявала война на Съветите.

„Важно е да си научим историята, да внимаваме какви са поуките. Ако Украйна загуби, нещата ще изглеждат по доста по-различен начин“, отбеляза Денков. Според него интересът на България е край на войната в Украйна, но не какъв да е – Украйна да си върне това, което Русия ѝ отне като земи. Той не уточни дали това включва и Крим, но контекстът на думите му беше такъв. Денков се възмути, че дори председателят на СЕМ Соня Момчилова говори така, че това „е полезно за някакви чужди интереси“.

Същевременно Денков обясни, че има известно успокояване в отношенията с президента Румен Радев по темата за Украйна. Той заяви, че е уведомил Радев, че Володимир Зеленски ще дойде в България и ще се изпълни протоколът – ще има среща на Зеленски и Радев. „Никога не съм подклаждал конфликта с президента, аз се опитвах да успокоя отношенията, за да имаме нормален диалог. Аз се обадих на Радев и му казах – ще идва президентът Зеленски, затова намерете начин да се видите с него“, каза премиерът.

„Не виждам как Русия ще спечели войната в Украйна – въпросът е как ще завършат мирните преговори, когато се стигне до тях“, добави Денков.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Украйна иска оборудването на АЕЦ "Белене"

Какво е състоянието на оборудването на АЕЦ "Белене"?

Ще рестартира ли АЕЦ "Белене"?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички